. 


Sed8m v hale neboli lobby hotelu Ibis ve V8dni a p83u na Sklenen7 kostel... Ne, musim jinak, bez diakritiky (tak to dopada, kdyz si clovek nevezme s sebou laptop). Takze: sedim v hale neboli lobby hotelu Ibis ve Vidni a pisu fejeton pro Skleneny kostel. Tak to dopada, kdyz si clovek nevezme s sebou laptop a je odkazany na hotelova pojitka. (Hotel za me ovsem plati instituce, ktera me pozvala. Sam bych se nedoplatil.)

Ale jinak se citim dobre. Prave jsem se vratil ze mse svate v kapli skoly bratri kalasantinu (tento rad pusobi v desitkach zemi, u nas ne, zato na Slovensku). Na msi nas bylo bylo asi deset, dva bratri v reholnim rouchu, nosi stale takovy limecek, jako se nosil ve Francii v 18. stoleti a jaky zname z obrazku svateho Jana Marii Vianneye - a jinak starsi zeny, ktere jsem, myslim ze neomylne, odhadl jako pani ucitelky, nebot tak opravdu vypadaly.

Za par hodin uz se vracim do Ceska, takze by to psani asi klidne i pockalo, ale nemuzu nereagovat aspon vyjadrenim udivu na nejnovejsi vyvoj ve strane Veci verejne: vybavuji se mi slova predsedkyne snemovny Miroslavy Nemcove, ktera rekla jeste predtim, nez vystoupili ze strany Veci verejne vsichni jeji predstavitele, ktere jsem pokladal jeste trochu za rozumne: skutecne vsichni... Vsichni, u kterych jsem se divil, jak se v takovem spolku vubec mohli octnout. "Bylo by to smutne," rekla Miroslava Nemcova, "kdyby to nebylo k placi..." K placi proto, ze se jedna o vladu a verejnou spravu v jedne stredne velke stredoevropske zemi, ktera se poklada za kulturni, civilizovanou a vubec.

Ovsem pokud by si nekdo myslel, ze barvite deni v sousedni zemi nejak zajima rakouska media, tak ani v nejmensim. Nemaji tu sice bizarni spolek aspon vzdalene podobny nasim Vecem verejnym, maji jen standardni evropske strany, socialisty, konzervativce, zelene, ale pokud jde o znechuceni politikou, nemecky Politikverdrossenheit, sklonuji toto drsne substantivum ve vsech ctyrech padech, ktere ma nemcina k dispozici... Zdejsi media ziji vlastnimi korupcnimi skandaly, o kterych zase u nas nevime nic a ktere jsou, jak jsem si uz stacil vsimnout, nemene stavnate, mastne a vyzivne. A jsou do nich namoceny vsechny parlamentni strany. Lidovci blokuji parlamentni vysetrovaci vybor, ktery vede zelena poslankyne, jez vypada jako starsi pani ucitelka a socialisticky poslanec rika, ze tim lidovci uskodi hlavne sami sobe - a debata se vede a konce nema. Nemecka kanclerka rekla pred nedavnem pri navsteve v Praze, ze media v cele Evrope by mela mit stejne hlavni zpravy, totiz ty evropske - chran nas Buh od neceho takoveho: jedina evropska vec, ktera ma stejnou pozornost v mediich v Rakousku i v Cesku, je terorista Breivik a jeho skoro osmdesat mrtvych...