Milý Františku,

četl jsem dnes Tvůj článek Dva v parku (
http://www.sklenenykostel.net/j15/index.php?option=com_content&view=article&id=2679:a&catid=15:glosy-a-koment&Itemid=5) a nedá mi to, abych nereagoval. Ne že by Tvoje argumenty nebyly relevantní, ale myslím, že skutečnost je trochu prozaičtější i (svým způsobem) logičtější. Už před čtyřmi lety mě zaujalo, jak Zeman chválil Klause a podpořil ho před druhou volbou proti Švejnarovi. A nejen Zeman, ale především Miroslav Šlouf: když pominu jeho provalenou schůzku s Klausovým kancléřem Weiglem v hotelu Savoy, Šlouf se tehdy s podporou Klausovi nijak netajil (a jeho podíl na Klausově znovuzvolení jistě nebude zanedbatelný). Teď zase Klaus na oplátku podporuje Zemana. Vychází mi z toho tedy, že oba patří k mocensko-ekonomickým strukturám, které mají stejné či podobné zájmy, kořeny můžeme najít už v dobách opoziční smlouvy, kterou prý Zeman v nedávném rozhovoru opět vychvaloval. V MfD vyšel článek s půvabnou fotografií, jak se Zeman téměř objímá s Medveděvem za přítomnosti Klause (vypadá to skoro, jako by Klaus Medveděvovi představoval svého nástupce):

http://zpravy.idnes.cz/klaus-podporuje-zemana-na-prezidenta-dwd-/domaci.aspx?c=A120528_1784209_domaci_skr

Se Zemanem má navíc Klaus ze všech kandidátů zdaleka nejlepší vztahy, ty ostatní buď nesnáší, nebo jimi pohrdá (nebo obojí). Zvolení Zemana by zavařilo jako ODS, tak ČSSD (a vlastně tak trochu všem). Výše uvedený argument mi však přijde jako klíčový.

Jinak teď prezidentská volba začíná být docela zajímavá, když se do ní přihlásil i Jiří Karas (pokud se lidovcům nepodaří jej přesvědčit, aby to nedělal, už se o to snaží) a Ladislav Jakl.

Měj se krásně!

Michal

 

- - -

 

František Schildberger
komu: Michal


Milý Michale,

hezky zdravím!

Moc se mi líbí tvoje reakce na můj článek Dva v parku - moc. PROSÍM, PROSÍM, MOHL BYCH TVŮJ DOPIS VYVĚSIT VE SKLENĚNÉM KOSTELE? Jinak si stejně myslím, že nejlepší řešení by bylo obnovit funkci dědičného krále.

František

 

- - -

 

Michal Fránek
komu: mně

 

Milý Františku,

určitě. Jen dodatek: po napsání mailu jsem pak zjistil, že v podobném duchu jako já napsal svůj komentář i Jiří Pehe, který vše ještě podrobněji rozvedl (tentokrát s ním víceméně souhlasím). Snad mě čtenáři Skleněného kostela nebudou podezírat z plagiátorství...

http://www.pehe.cz/Members/redaktor/milos-zeman-prezidentem

Moc Tě zdraví

Michal