Tati!? Meluzína je jenom v pohádkách,“ pronesla dcera, zavrtěla hlavou a pohledem mi vyčetla, že ji i v šestnácti letech častuji dětskými báchorkami.

Říkám tomu rozvíjení dětské fantazie, manželka občas utrousí cosi o sedmilhářích. Chodil jsem už do druhé třídy, když mi táta (na matčin nátlak) prozradil, že jizvu na levé skráni mu nezpůsobil turecký handžár při hrdinné obraně Moravy, ale porodní bába. Takže to je rodinná tradice.

Už si všechno nepamatuji, ale přesto uvádím stručný výčet. V Rakovníku stojí zpustlý dům obývaný loupeživou bandou výrostků (vůdce se jmenoval Zlý Jára), pod naší vesnicí chaloupka Ježibaby (opuštěná čerpací stanice) a maminku jsem si vysekal od draka (dětem se nejvíce líbil zvukový doprovod, smrtelné dračí kvílení).

S tou meluzínou je to ovšem pravda pravdoucí.

Každý čtyřicátník, o šedesátníkovi nemluvě, tedy všichni, které už po večerech zebou kolena, se mnou budou souhlasit, že srdcem každé chalupy není vana ani postel, ale nádherně teplem sálající krb, kamna, radiátor tuhým palivem vytápěného teplovodního systému (o systémech na plyn, topný olej a elektřinu nemluvím, tam se musí šetřit a pořádně se neohřejete) a především nefalšovaný kuchyňský sporák s litinovými tály, troubou, kamnovcem na ohřev vody, sušárnou na ovoce a pořádným šuplíkem na palivo. A přesně s tímhle sporákem se do našeho domu vrátila skutečná meluzína.

Trvalo skoro měsíc, než se ono táhlé, strašidelné húhú ozvalo. Potkal se silný vítr s okamžikem, kdy drobný otvůrek v tálu nezakrýval žádný kastrůlek.

Vy jste do trouby zavřeli kotě?“ dotázala se dcera, když meluzína zanotovala podruhé a začalo být zřejmé, že si táta výjimečně nevymýšlí. Přistrčil jsem na otvor kastrůlek.

Vona fakt existuje,“ dodala dcera překvapeně.

Důvěřuj, ale prověřuj. Nevím, zda jsem si to vykoledoval „rozvíjením fantazie“. Pravděpodobněji se jedná o zdravou zásadu, kterou se naše dospívající děti řídí.

Podobné je to, když s dcerou mluvíme o Bohu. Bedlivě sleduje, zda se naše slova nerozcházejí s činy. A to dá podstatně více práce, než přistrčit kastrůlek.