Prohra

 

Smířit se s prohrou je snadné, ta prostě je. Co bolí, to je naděje.

Jsem naivní. Skutečně jsem po dobu čtrnácti dnů věřil, že prezidentem České republiky může být Karel Schwarzenberg – a připravoval jsem se na to; čtrnáct dnů jsem věřil, že politikové, jako je Miloš Zeman, jsou už opravdu věcí minulosti (člověk rád uvěří tomu, co si přeje). Ale rozdílem deseti procent nejsou.

Čekal jsem změnu. Schwarzenbergovou prohrou však naděje na změnu končí; vše v Česku se, bych tak řekl, zas vrací do normálu – a ten normál je strašlivý.

 

 

Sjednocení

 

Všichni dnes hovoří o tom, že ostrá volební kampaň rozdělila národ a že je třeba jej opět sjednotit. Něco v tom smyslu ve svém prvním mediálním vystoupení po volbách řekl i Miloš Zeman. Ale v následujících pěti minutách dokázal urazit deník Mladá fronta Dnes, který označil za bulvární – a to hned třikrát, urazil moderátora Václava Moravce, který se prý choval jako třetí prezidentský kandidát, urazil novináře jako celek, že jsou neprofesionální, a těch šťouchanců do různých stran, včetně kopnutí do poraženého protikandidáta, bylo v první řeči prezidenta-elekta vícero. (Už jenom to, že pro svůj štáb zvolil pražský hotel s názvem TOP, stejný, ve kterém byl ustavující sjezd TOP 09, svědčí o skutečně dobrém elektově smyslu pro humor.)

Prostě: vyřizování účtů začalo. A myslím, že pravdu měl Jiří Dienstbier, když říkal, že Miloš Zeman se bude mstít – a především lidem ze sociální demokracie. Ale zdaleka nejen jim.

 

 

Metody


Není lhostejné, není bez významu pro budoucí vývoj našeho státu, že nejvyšším představitelem České republiky se stal člověk, který ani v nejmenším nebyl vybíravý ve volbě těch nejhorších prostředků: rozněcování nacionalistických vášní, demagogie, pomluv, lhaní, pokrčení ramen s omluvou, když se je ze lži usvědčen, a dalšího lhaní...

 

Daniel Takáč, Česká televize, se ptal: „Volby tedy podle vás rozhodla lež?“ A Karel Schwarzenberg odpověděl: „Ano, a ne jen jedna.“ A dodal: „Z životní zkušenosti vím, že proti jistým pomluvám není možné se bránit.“

 


Sliby

 

Zapamatujme si slova Miloše Zemana pronesená dnes, 26. ledna 2013, že úřední práci mají dělat úředníci a že si na Hrad kromě tajemníka a šoféra jinak nikoho nevezme; je stoprocentně jisté, že tento slib nedodrží.

 

Ani ty ostatní.