„Dám dělovou ránu“ – tak nazval Peter Schutz na slovenském serveru sme.sk svůj komentář o rozhodnutí premiéra české vlády Bohuslava Sobotky podat demisi... A to nejpodstatnější slovenský komentátor řekl už v první větě své úvahy: „So svojou podnikateľskou (a eštebáckou) históriou a obludným konfliktom záujmov sa Babiš ministrom financií – ani čokoľvek iného – nemal nikdy stať“ (viz https://komentare.sme.sk/c/20523280/dam-delovou-ranu.html#ixzz4fzWqgepT).
Jenomže se slovenský a český občan Andrej Babiš ministrem financí a českým vicepremiérem stal. Když šlo o to, vládnout, byl Babiš Sobotkovi dobrý: předseda ČSSD neviděl nic, co by mohlo na společné vládnutí vrhnout stín. Pokud jde o Babišovu estebáckou historii, mohl se Sobotka záhy – ostatně jako celá česká politická scéna – zaštítit, nepochybně skandálním, rozsudkem slovenského soudu, podle kterého všechny, vzájemně se doplňující spisy StB lžou, jen estébáci sami, když dnes Babiše hájí, mluví pravdu; Sobotka při vzniku vlády nemusel vědět o Babišově dotačním podvodu s Čapím hnízdem, ale musel už mít povědomost o korunových dluhopisech – a zejména jej už tehdy musely napadat až nyní veřejně vyslovované pochybnosti o samém původu & vzniku impéria jménem Agrofert.
Dilema, zda hodit nebezpečného pasažéra přes palubu, nebo se i nadále tvářit jako že nic, vyřešil Bohuslav Sobotka tím, že se rozhodl potopit celou loď. Je to rozhodnutí právě tak statečné, jako zbabělé, je to dobrý příklad takové té typické náhlé a nelogické statečnosti zbabělců...
Svojí pštrosí politikou vůči všem Babišovým skandálům a jeho vzrůstající agresivitě se Bohuslav Sobotka dostával stále víc a hlouběji do slepé uličky: ustupoval před Babišem hledě dopředu a šátraje dozadu – a stejně tak se, budiž řečeno, choval i vůči vzrůstající kritice Andreje Babiše z řad pravicové opozice. Až nyní ucítil za zády zeď: odvolat Babiše, a dopřát mu gloriolu mučedníka, potvrdit jeho rétoriku, že „tradiční politické strany“ se nového člověka ve vládě bojí – nebo neodvolat Babiše, a tak po předchozí rétorice ztratit definitivně tvář?
Bohuslav Sobotka se rozhodl prudce vyrazit vpřed, ačkoliv musel vědět, že ho to bude stát nejen momentální premiérskou kariéru – ale i celou budoucnost ve vrcholové politice.