Vražda je v každém případě odporný a donebevolající zločin; v případě vraždy se nejedná o nic, co by bylo možno zlehčovat anebo zesměšňovat. To je jedna z mála věcí, na které se shodnou všichni lidé (až na několik výjimek; česká hlava státu například o likvidování novinářů žertuje pořád dokola...).
Tak toto je třeba předeslat před tento ironický článek.
Saudská Arábie je nyní na pranýři – a je tam právem; ničím není možné ospravedlnit, když se nějaký režim „vyrovnává“ s kritickými články o sobě zavražděním jejich autora (to je pokud možno ještě odpornější, než když se vraždy novináře dopustí nějaká zločinecká mafie).
Dne 2. října 2018 opustil budovu saudskoarabského generálního konzulátu v Istanbulu, poté co si tam vyřídil svou úřední záležitost, kritický novinář Džamál Chášukdží, vzdálený to příbuzný saudskoarabské královské rodiny. Že odešel, dokazují záběry pouličních kamer. Jenže při bližším pohledu i laik pozná, že jde o někoho jiného, kdo je jen do podoby Chášukdžího namaskován – a to tak amatérsky, že v české televizní show Tvoje tvář má známý hlas by taková maska určitě nezískala ani bod. A istanbulské pouliční kamery dokázaly údajného Chášukdžího sledovat až na veřejné záchodky, odkud již nikdy nevyšel – respektive vyšel, ale bez masky, už ne jako Chášukdží...
Hovoří se o tom, že vražda Chášukdžího byla „středověká“ – středověká byla ani ne snad použitými nástroji, ty byly spíše novověké, ale svojí až neuvěřitelnou naivitou.
Nepohodlné novináře vraždí nejrůznější nedemokratické a násilnické režimy, ale vždy anonymně – ne v úředních prostorách! Nadto ve vlastních úředních prostorách na území cizího státu, nota bene státu, který není zemi příliš přátelsky nakloněn!
Saúdové zapírali, nejdřív tvrdili, že Chášukdží z konzulátu odešel – a není jejich věc, kam se pak ztratil; potom přiznali, že neodešel, ale že tam byl zabit při náhodné potyčce s pracovníky konzulátu. Nyní, pod silným mezinárodním tlakem, ustoupili do další pozice, totiž že to byla předem plánovaná vražda, ale že královská rodina o ní nevěděla... Je šokující, že je ještě na světě diktátorský režim, který neví, že zapírat je třeba stále a důsledně a všechno! Dokud se vláda nepřizná, tak to bude pořád jen „údajné“ sestřelení malajsijského letadla, i když důkazy budou zcela jednoznačné.
A důkazů je k dispozici mnoho. Saudskou Arábii staví na pranýř Turecká republika a její zcela zglajchšaltovaný a nesvobodný tisk, který slouží vládě zveřejňováním řízených „úniků“ z vyšetřování, například údaje, že si saudskoarabští estébáci nevšimli Chášukdžího mobilu, a tak si novinářova snoubenka, čekající před konzulátem, celé mučení a vraždění novináře nahrála na své chytré hodinky... No dobře, přiznali Turci posléze, tak je na generálním konzulátu trvale instalovaný odposlech...
Ale co Saúdové? To je nenapadlo, že hostitelská země bude mít jejích úřad napíchnutý? To si jedna z nejbohatších zemí na světě nedokáže zjistit, kdo je odposlouchává a odrušit to? Ne, saudskoarabský režim nemá budoucnost: vláda, která je až takhle moc hloupá, i když vraždí jako jiné totalitní režimy, nemůže dlouhodobě obstát.