Víte, co je to irská pojistka? Ano, že jako mezi Irskem a Severním Irskem nebude fyzická hranice, s celníky a závorami, nýbrž jen jakási virtuální hranice. Ale proč se tomu říká pojistka? Proč ne třeba – já nevím – třeba relé? Ale hlavně: proč je to takový problém, proč jsou o této věci takové spory?
Proč vlastně britská Dolní sněmovna – už třikrát – odmítla dohodu, kterou vyjednala premiérka Mayová s Evropskou unií?
Proč Evropská unie, která je jinak schopná renegociovat jakékoli rozhodnutí, opakovaně zcela změnila své základní dokumenty a jedná s kdekým – najednou v případě Velké Británie tvrdošíjně odmítá modifikovat, co se jednou dohodlo a co se ukázalo jako nepřijatelné pro zákonodárný sbor druhé strany? Velká Británie musí přijmout, co je na stole, jinak nastanou tvrdé sankce – sankce, i když se jim říká no deal aneb divoký brexit.
Proč je takový problém ustavit podobné vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, jaké má Švýcarsko anebo Norsko? Proč mohou tyto státy nebýt členy EU, a přesto s ní vesele obchodovat, a s Británií to, jak se zdá, nejde?
Nemám tušení! A to o této problematice v oficiálních médiích, soukromých i veřejnoprávních, čtu a slyším každý den. Není to kolaps české žurnalistiky? Ani Skleněný kostel, který přinesl třeba i článek vysvětlující vše potřebné o Kurilských ostrovech, mi v této věci nic neřekl! Jistě, jistě, mohl bych si dát tu práci a prokousat se k nějakému zpravodajství vyprodukovanému někde v zahraničí – ale musím se přiznat, že na to nemám dost času ani sil. Na první nahlédnutí ani zahraniční média neinformují o mnoho lépe. Všude je mnoho slov, většinou stále stejných, ale minimum informací. (Plus několik frází – jako že britský parlament ví, co nechce, ale neví, co chce: takový nesmysl!) Co se to děje? Čeho je to předzvěst?