Občas se dočítáme, a už je to téměř na sto procent nuda, výsledky všelijakých průzkumů o tom, jak lidé důvěřují různým institucím. A různí komentátoři pak lehce trnou nad relativně nízkými čísly, jak málo procent lidí prý důvěřuje vládě, sněmovně, Senátu, starostům (jako by bylo množné naházet všech více než šest tisíc českých starostů do jediného pytle!), policii, soudcům, tanečníkům, hercům, malířům, uzenářům – ne, malířům a uzenářům ne. Ani zpěvákům a hercům – i když to by bylo více na místě.
Co bych odpověděl, kdyby se mě někdo zeptal, zda důvěřuji některé komoře parlamentu? Co to je důvěřovat? zeptal bych se. Někomu důvěřovat znamená, aspoň tak tomu slovu rozumím, že od toho, komu důvěřuji, neočekávám podraz; že mu třeba svěřím i klíče od garsonky, když jedu na dovolenou. Vůbec to neznamená, že je mi ten člověk třeba sympatický nebo že souhlasím, to už teprve ne!, se všemi jeho názory. V pojmu důvěřovat je tedy, podle mého názoru, prvek očekávatelnosti i spolehlivost. V tomto smyslu naprosto „důvěřuji“ prezidentu republiky – očekávám, že do tří týdnů nejpozději udělá zas další lumpárnu, předvede nový útok na instituce, na kterých stojí demokracie, prohlásí něco, čím se bude snažit podkopat zahraniční politiku našeho státu. Na prezidenta je spoleh.
Jak mám důvěřovat nebo nedůvěřovat Poslanecké sněmovně, v jejíchž dřevěných lavicích posedává dvě stě lidí, od těch, kterých si moc vážím, až k těm, kterých se bojím (a jen trnu, aby se nedostali ještě a ještě více k moci)? Důvěřovat nebo nedůvěřovat sněmovně tedy může znamenat jen důvěřovat či nedůvěřovat momentální hlasovací většině (ANO, ČSSD, KSČM, SPD) – ale ani to přece neplatí doslova, protože v jednotlivých záležitostech se může vytvořit úplně jiná většina a Poslanecká sněmovna může rozhodnout jinak.
Ale procenta důvěry vyhlašovaná coby výsledky rozličných takových průzkumů mohou znamenat i důvěru/nedůvěru v instituci, ve vládu, Senát, Poslaneckou sněmovnu jako takovou: to by ale myslím i sami dotazovaní respondenti popřeli; nebo si snad opravdu několik desítek procent českých občanů přeje, aby se zrušila sněmovna? To znamená zavedla místo demokracie diktatura? Anebo aby se zrušila vláda – a zavedlo místo demokratického anarchistické státní zřízení?