Zaujalo mě, co napsal šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek před britskými sněmovními volbami, totiž že jde o volbu mezi „rudým šíleným antisemitou a karikaturou Winstona Churchilla“ (Týdeník Echo 2019, č. 50, s. 3). Jeremy Corbyn jistě je nepříliš vkusný a nepříliš chytrý levicový extremista, který dokonce cítí potřebu vymezovat se vůči královně a do programu Labour Party prosadil znárodňování: tedy opak toho, co se stalo v celém civilizovaném světě. Ale je suverénní volební vítěz voleb Boris Johnson, který se ovšem k Winstonu Churchillovi vehementně hlásí, skutečně – karikatura? Možná jsou problémy, které Boris Johnson řeší, karikaturami problémů, které musel řešit Winston Churchill. Jak by si asi počínal Winston Churchill, kdyby stál tváří v tvář nikoliv Hitlerově válečné mašinérii a leteckým útokům, nýbrž Evropské unii a atakům trollů na sociálních sítích? Nebyl by i Winston Churchill v tu chvíli trapnou a komickou figurkou?
„A teď bude co?“ zeptal se svých stoupenců od řečnického pultíku před Downing Street č. 10 vítěz voleb a stoupenci zavolali: „Brexit!“ – myslím, že Boris Johnson je ten pravý premiér pro tuto chvíli a že Britové volili dobře. Upozornil bych na jediný „detail“: dokud stála v čele britské vlády Theresa Mayová, Brusel neustále opakoval, že smlouva, kterou tato politička dojednala a kterou britský parlament odmítl, se měnit nebude a dále jednat už není o čem; sotva ale Mayovou nahradil Johnson a dal najevo, že se nebojí ani „divokého“ brexitu, jednání se znovu otevřela a dnes je na stole jiná a pro Británii daleko přijatelnější rozvodová smlouva...
Komentátoři, kteří pro Borise Johnsona měli jen slova posměchu a pohrdání, se vyrovnávají se skutečností, že „bavič“ a „klaun“ získal absolutní většinu, 365 z 650 parlamentních křesel a bude moci vládnout bez obstrukcí opozice i bez koaličního partnera. A s definitivní prohrou se smiřují všichni, kdo do poslední chvíle doufali, že brexit nakonec nebude, že nějakými machinacemi a propagandou se jim přece jen podaří zvrátit tři a půl roku staré rozhodnutí britského lidu o odchodu z Evropské unie.
Opojení z vítězství ovšem nepotrvá dlouho. Brexit bude – ale hned nastanou starosti. Jednání o konkrétních bodech vztahů mezi Británií a EU po rozchodu budou všechno, jenom ne snadná. A s novou naléhavostí se nyní vynořil staronový problém, který se jmenuje Skotsko. Vítězství skotských nacionalistů, kteří z EU odejít nechtějí, je v rámci Skotska ještě přesvědčivější než vítězství Johnsonových Konzervativců v měřítku Velké Británie.