Tiskové brífinky každého, včetně předsedy vlády, kdo opouští po jednání s prezidentem zámek v Lánech u Kladna, se konají na úzkém kousku země mezi reprezentativní zámeckou bránou, po stranách nadto opatřenou hradními gardisty v šedobíle pruhovaných budkách, a okresní silnicí. A to i za deště nebo sněžení. Vstupovat do posvátných prostor panovnického sídla novináři nesmějí. Za předchozích prezidentů ovšem směli.

Kandidáta na ministra zemědělství, člena KDU-ČSL Zdeňka Nekuly se však novináři nedočkali: při vyšetření před setkáním s hlavou státu (kterážto hlava, jak víme, je ovšem dokonale izolovaná) se projevilo, že kandidát disponuje pozitivním antigenním testem na covid-19.

Série grilování vládních kuřat u hlavy státu byla završena jako pointou (abecední pořadí, pro které se Zeman rozhodl, může být někdy i kreativní) přijetím budoucího (doufejme) ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Vláda asi jen tak brzy jmenována nebude... Zdeňka Nekulu, i kdyby snad chtěl, prezident jmenovat nemůže: nebyl přece grilován. A nad hlavou Petra Fialy nadto visí Damoklův meč v podobě onoho tajuplného, nezveřejněného kandidátského jména, ke kterému má „panprezident“ výhrady…