Dovede si z kdokoli z nás, obyčejných smrtelníků, představit Státní Dluh? Bludičky, to ano a Hejkala snad taky – ale státní dluh??? To je bytost sice dost hrozná, leč nepředstavitelná. Vidím činitele státu, ministry v televizi a třeba dopravní policisty na ulici – a vypadají docela normálně jako ministři nebo policisti, ne jako někdo s bilionovým dluhem. Já kdybych byl zadlužen jako oni, klepal bych se celý den hrůzou, co se stane. Ale ne, ne – já přece zadlužen jsem, jako občan jsem stejně zadlužen jako aktivní činitelé státu, z dluhu 2,46 bilionu korun na mě připadá stejná desetimiliontina jako na ně… Jenže dluhy, které mám jako občan, jsou zcela jiné než dluhy, které mám jako osoba u banky nebo u exekutora; nevidím je, a proto je státní dluh Imaginární Bytost…

Deficit za loňský rok činil, jak zveřejnilo Ministerstvo financí právě na Tři krále, 419,7 miliard korun – a je to největší deficit v dějinách České republiky (přičemž Babišova vláda ani nevyčerpala možných 500 miliard dluhu, které si ve sněmovně odhlasovala). Představitelé hnutí ANO to odůvodňují výdaji přímo i nepřímo souvisejícími s covidovou pandemií; ty se dají počítat různě, ale v každém případě je jasné, že jenom těmito výdaji se deficit vysvětlit nedá. Babišova vláda nadto i v časech konjunktury exploatovala všechny rezervy a zdroje: ve státním rozpočtu rozpustila privatizační účet a v době, kdy se na sociálním pojištění vybralo ročně o dvacet miliard víc, než se vyplácelo, ji ani nenapadlo vytvářet rezervy. Jenom živila stále dalšími dárky své potencionální voliče.

Žijeme nyní v rozpočtovém provizoriu, a též rozpočtové provizorium nikde nevidím, asi je tedy i Rozpočtové Provizorium imaginární bytost... Nebo není? Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce rozpočtové provizorium využít k tomu, aby připravil nový státní rozpočet na letošní rok, a v něm ušetřit na výdajích oproti počtům předchozí Babišovy vlády asi 80 miliard korun. Je to možné, není to nějaké hausnumero, nehraje s námi Zbyněk Stanjura jenom mediální hru? Vždyť sedmdesát procent státních výdajů jsou výdaje, jak se říká, mandatorní, tedy stanovené zákonem a zákon se nedá změnit hned. Myslím ale, že 80 miliard úspor na výdajích je reálné číslo – ukazující navíc, jak Babišova vláda plýtvala a rozhazovala peníze. Ne, že bych to sám spočítal, to určitě ne, ale řekl to opoziční poslanec a místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Hrnčíř (asi jediný člen Okamurovy SPD, který opravdu rozumí financím); tak jemu, opozičnímu poslanci, to, přitaká-li vládě, doopravdy věřím.