Jářku, nevěřím Andreji Babišovi, že se pro účast na nedělní (22. 1. 2003) debatě České televize (odkaz na kompletní textový přepis debaty viz níže) rozhodl náhle, a to pod dojmem homilie arcibiskupa (on říká kardinála…) Jana Graubnera při mši za vlast, sloužené krátce předtím (odkaz na kompletní přepis Graubnerovy homilie viz níže). Naopak si myslím, že to byla zvolená strategie, jak nejdřív oponenta ukolébat do klidu – a pak, doslova na poslední chvíli, jej zaskočit dobře připravenou účastí.
Debata to byla dlouhá (k nepřečkání), naplněná Babišovým lhaním jak laciné jelito kroupami (na pondělí Babiš chystá v Brně veřejnou zabijačku, tedy jako zabijačku, zabijačku doslova, ne metaforicky – i když člověk nikdy neví, třeba se z některého jelítka vyklube vložená nábojnice).
Volby ještě neskončily, Andrej Babiš je ještě neprohrál, ale už se postaral o velký mezinárodní skandál.
Po otázce moderátora Martina Řezníčka: „Pane Babiši, má Česko poslat vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy?“ následovalo několik minut Babišova lavírování a vykrucování – i když vlastně jasné slovo řekl hned na začátku: „Kam myslíte? Do války? Určitě ne.“
Ale i následující Babišovo vykrucování si stojí za to poslechnout – říká o něm a o jeho mravní konzistenci mnoho.
Babiš: Ano, ale já nechci válku.
Moderátor: Dobře, nikdo asi nechce válku. Nikdo rozumný nechce válku…
Babiš: Tak něco pro to udělejme.
Moderátor: Počkejte, moje otázka zní, zda, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy…
Babiš: Proč by bylo napadeno?
Moderátor: Ne … pokud, zda by Česko mělo poslat vojáky na obranu těchto spojenců?
Babiš: Já říkám, že to je čistě teorie. Já říkám, že světoví lídři, a kdybych byl já prezident a už jsem to vysvětloval ikskrát… Já jsem mimochodem navštívil…
Moderátor: Pane Babiši, odpověď na otázku…
Babiš: Já vám to vysvětlím. Ne, určitě ne. Já chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.
Takže: v žádném případě by nedodržel spojenecké závazky v NATO, v žádném případě by nedodržel známý článek 5 Severoatlantické smlouvy, v žádném případě by nepomohl spojenci!
Andrej Babiš se tak chytil do své vlastní „mírové“ pasti.
Sotva debata skončila, začal to Babiš žehlit na sociálních sítích – tvrdit, že neřekl, co řekl.
Reakce jak polských, tak pobaltských představitelů ovšem následovaly. Ale žehlí se! Andrej Babiš také poprosil Miloše Zemana, aby při plánovaném úterním (24. 1. 2023) setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou v Náchodě polského prezidenta ujistil, že Česko závazky v NATO dodrží…
Celé to je jen malá malá ukázka, jak by, ale Bůh dá, že se to nestane, Andrej Babiš vykonával svůj úřad, kdyby se stal českým prezidentem.
Ovšem – nezapomínejme! V tomto nejistém a rozkolísaném světě máme jednu jistotu: Andrej Babiš je pro mír.


https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3559642-zive-prezidentsky-duel-ceske-televize-z-narodniho-muzea
https://apha.cz/novinky/homilie-arcibiskupa-jana-graubnera-z-bohosluzby-za-vlast/