Česko prožilo víkend plný vzrušení. Volili jsme nového prezidenta. Patřím mezi ty, kterým už nestačí prostá volební účast ani sledování výsledků na netu a v televizi. Podařilo se mi přesvědčit svou drahou polovičku a společně jsme vyrazili do pražské Občanské plovárny, přímo do srdce volebního dění. Toto konstatování sedí jednak geograficky, plovárna stojí těsně vedle Strakovy akademie, sídla české vlády, a na Pražský hrad to také není daleko. A za druhé i fakticky, protože se na plovárně, kde už se dávno neplave, sešel volební štáb týdeníku Echo a podcastu Insider. Výsledky voleb komentovali špičkoví novináři, aktivní politici vládních stran i opoziční strany, vlivní ekonomové i mladí, teprve začínající politici. A těmi bych začal!
Když jsem jako mladičký elév v „devadesátkách“ v politice začínal, byla podobná setkání typická tím, že se jich účastnili v drtivé většině muži 50+. V sobotu nás takových bylo na plovárně sotva desetina. Dominovali mladí, elegantní muži mezi dvaceti a pětatřiceti lety a zástupkyň něžného pohlaví také přibylo. Milou dámou stojící přede mnou ve frontě na nápoje jsem byl poučen, proč se právě vystupujícím mládežníkům říká generace „Z“.
Tak tedy: zmíněná generace „Z“ jsou mladí lidé do pětadvaceti let, navazující generace „Y“ je do pětatřiceti let. „A tam patřím já!“ řekla ta milá dáma.
„To by mne zajímalo, kam zařadili mě? Táhne mi na pětapadesát,“ zeptal jsem se.
Zamyslela se a sdělila mi, že pro takový věk už generační název asi neexistuje. Krutě se mýlí! Jsem generace X, za mnou jsou boomeři no a pak už jenom staříčkové a stařénky.
Diskutující z generace Z mne příliš nezaujali neb evidentně žijeme v jiných mentálních světech. Celkem pěkně hovořil Vojtěch Klaus, vnuk bývalého prezidenta. Až na závěr mi mandle zvedli dva mladí členové ODS z Ostravska. Prý se tím nesmyslným odporem k zavedení stejnopohlavních manželství koalice Spolu zbytečně připravuje o hlasy mladých lidí, dřív nebo později se to stejně zavede, čtyřem pětinám členů jmenované strany by to nevadilo, proč prý by měl stát mluvit lidem do toho, koho mají milovat. Bylo to tak hloupoučké a prvoplánové, až mne za ně u srdce zabolelo. Vždyť třeba německá CDU onen coming out v kulturní válce dávno udělala, a přesto tvrdne v opozici.
Byl to úplně jiný svět, všichni ti mladí štramáci připomínající mi svou nonšalancí Jirotkova Saturnina. V mnoha věcech jejich uvažování nerozumím nebo lépe řečeno nerozumím zcela.
A přítomní politici, bankéři, novináři? To jsou zkušení, chytří, vtipní a mnozí i tak nějak po lidském způsobu moudří lidé, vesměs o hodně chytřejší než já. Jenom jedno jim chybí. Víra a z ní pramenící pokora. A moudrost Bohem darovaná, která představuje vyšší level (jak by řekli přítomní) než ta světská. Protože, jak jsem za těch pár hodin vypozoroval, přes všechny přednosti výše uvedené vědí o blízké budoucnosti přibližně totéž, co já nebo ta milá servírka, která po nás sbírala prázdné skleničky ze stolů. Suma sumárum nic!
Netrvalo také dlouho, a začal jsem litovat, že jsem v té frontě na předražené pití, čtyři decilitry plzeňského piva stály 85,- Kč, prozradil místo svého bydliště. Žiji totiž v samotném srdci Tolkienova Mordoru, kterému mladí, pravicově a moderně smýšlející lidé říkají Temnoblok. Tenhle termín, a název jeho protipólu, totiž Světloblok, bylo ve volebním štábu slyšet ze všech stran. Nedalo mi příliš práce dopídit se sdílené definice těch dvou světů:
A) Světloblok je tvořen asi čtyřiceti procenty naší populace. Jsou to lidé tvůrčí, aktivní, rozhledění, světaznalí, moudří, vzdělaní, úspěšní, bydlící zejména ve velkých městech, a volící osvícené politiky demokratických stran.
B) Temnoblok k naší smůle tvoří ta zbývající, třípětinová většina obyvatelstva české kotliny. Patří sem zejména tupí prosťáčci, kteří se nechají manipulovat. Hloupí vesničané, co jim čouhá sláma z bot. Dělnictvo chlemtající pivo, kriminální galerka, náckové, nepřátelé demokracie, obecně lid chudý a neúspěšný, zneužívaný skutečnými pány tohoto bloku, které bych nazval zlobry.
V Senomatech, městysi, kde už čtvrtstoletí starostuji, porazil expremiér Babiš generála Pavla o necelých pět procent. V celém rakovnickém okrese byl rozdíl ve prospěch A. Babiše více než sedmiprocentní a také v našem okresním městě o více než tři procenta triumfoval.
Aby ten obraz zmíněného Temnobloku byl ještě plastičtější, Andrej Babiš zvítězil v sedmdesáti obcích okresu, Petr Pavel ve třinácti, žádný další kandidát první příčku v obci nezískal. Ve dvaceti obcích bral Babiš padesát a více procent, s rekordními 69,84 % hlasů by jmenovaného poslala na hrad obec Krty, západní výspa rakovnického okresu. Petru Pavlovi se v žádné obci prolomit magickou hranici padesáti procent v prvním kole nepodařilo.
Kladu si otázku, v čem je Rakovnicko jiné než ostatní okresy Středočeského kraji. Je to echt venkov, třetinu území tvoří bývalé Sudety, vedle dynamicky se rozvíjejícího Kladenska, o Mladoboleslavsku nemluvě, je to takový lesnatý hobitín. Ale Benešovsko a Dobříšsko vypadají podobně, leč volí jinak. Oba regiony jsou na poměry středních Čech poměrně religiózní. Rakovnicku v bezbožnosti snad konkuruje jen Mostecko. Může tohle být ten zásadní faktor? Spíše ne. „Asi to bude tou vodou, co pijou,“ říkávala prababička o sousední vesnici, jejíž obyvatele neměla v lásce. Přiznávám, že jsem se v argumentaci dál nedostal!
Na margo Temno- a Světlobloku se trefně vyjádřil ekonom Vladimír Mlynář, exministr a nynější vrcholný manažer investiční skupiny PPF.  Byl by velmi opatrný s používáním podobných termínů. Onen Temnoblok tvoří podle jeho názoru jen velmi malá skupina osob a dehonestování desítek procent voličů takovým termínem se může snadno a šeredně vymstít. Plně s ním souzním a dodávám, že svého času městská prvorepubliková smetánka také ohrnoval nos nad dělným lidem a posléze toho jistý Klement s Tondou, Rudolfem a dalšími náramně využili. Nechtěl bych se dožít další ozvěny toho opovážlivého volání do lesa! 
Zajímavý byl postřeh europoslance Alexandra Vondry:
„Zkouším si představit, co by nám řekl Václav Havel, kdyby tady s námi dneska seděl. Volíme mezi bývalým komunistou a agentem StB a také bývalým komunistou a školeným rozvědčíkem vojsk Varšavské smlouvy“.
„No, to jste to dopracovali!“ řekl by Václav Havel.
Tři stovky účastníků volebního štábu budou ve druhém kole volit generála Pavla. Stane se tak s vědomím, že je nutno volit menší zlo. Světloblok kandidáta evidentně nevygeneroval!
Političtí diskutéři se totiž domnívají, že kolem pana generála může časem vzniknou nové mocenské, politické centrum, které se pro současné politické bloky stane konkurencí. Takže si při té negativní volbě nejsou tak docela jisti, zda jim během zahánění vlka neproklouzne za zády lišku do kurníku! 
Vyznění všech přednesených volebních prognóz pro druhé kolo prezidentské volby bylo celkem jednoznačné. Pro generála Pavla to vypadá velmi nadějně. Ale není moudré říkat hop, dokud jste nepřeskočili! Výsledek bude pravděpodobně těsnější, než se na první pohled může zdát.