V té věci se všichni shodli, pravice i levice: zastavení projektu elektronických zdravotních knížek, který Všeobecné zdravotní pojišťovně naordinovali ministr zdravotnictví spolu s premiérem, je správný krok. Je to správný krok, protože systém nefunguje. To říkají ve vzácné shodě politici z TOP 09, ODS, ČSSD i KSČM... (Jen společnost IZIP, která na projetu pracuje, dítko ódéesáckých poslanců Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého, je jiného názoru.)

Ale, namítá stín ministra zdravotnictví za ČSSD David Rath: „Proč to trvalo tak dlouho?“ Trvalo to dlouho, to ano, i v tom se všichni zleva doprava jednoznačně shodnou: od prvních pilotních projektů k dnešku celé elektronické knížkové balábile trvalo 10 let; za tu dobu se v křesílku českého ministra zdravotnictví vystřídalo ne méně než devět politiků (čtyři za ODS, pět za ČSSD): Heger, Jurásková, Filipiová, Julínek, Rath, Emmerová, Kubinyi, Součková, Fišer.

Vlády se měnily, ministři odstupovali, korunky na elektronickou zdravotní evidenci plynuly. Dodnes jich Všeobecná zdravotní pojišťovna na tento mrtvý projekt vysolila z kapes plátců zdravotního pojištění 1 miliardu 800 milionů. „Projekt se úspěšně rozvíjí, už jsme atakovali počet 200 milionů záznamů,“ hájí se představitelé společnosti IZIP. Když si to spočteme – jeden záznam vyšel k dnešnímu dni na celých 9 korun; to znamená, že i kdyby místo rychlého elektronického systému záznamy zapisovali brkem písaři v kostýmech zapůjčených z Barrandova, vyšel by jeden zápis levněji.

Přitom systém úplného elektronického zaznamenávání všech lékařských výkonů je věc rozumná a správná, a v tom je, v českých morálně rozvrácených poměrech, jeho slabina; ušetřil by miliardy, odhalil by spoustu podvodů – a to lékaři nemohou dopustit... Takový systém však může být úspěšný jenom tehdy, pokud zaznamenává všechno. Ale tvůrci jej navázali jen na VZP – protože nechtěli, aby jim menší, soukromé, hospodárněji jednající pojišťovny viděly na prsty... Řekněme si to otevřeně: v takové žijeme zemi: zde jedna zlodějna ruší druhou; malé zlodějny velkou a velké zlodějny malou...

Jak připomněl poslanec za ODS Boris Šťastný (který má rád rázné a zásadní zásahy), přitom by k úspěchu elektronických zdravotních knížek stačilo, aby byl přijat zákon, který by tento způsob zaznamenávání lékařům prostě nařídil. Jenže! To by vyvolalo další spory s Lékařskou komorou, všelijaké protesty zdravotníků – a tomu se všichni ministři chtěli vyhnout. Žijeme v zemi, kde se odpovědní lidé většinou bojí nepopulárních rozhodnutí. Hlavně že korunky na ta správná konta plynou. V daném případě tak trochu přes Švýcarsko. A ani nezasvěcení členové správní rady VZP nevěděli přesně, jak.

Současný ministr zdravotnictví Leoš Heger vypadá trochu jako smutný muž. Ale je důsledný. Je odhodlán uchránit české zdravotnictví v těžkých časech od kolapsu. Jde za svým a osekává zbytečné – i ne sice zbytečné, ale zbytné výdaje větev po větvi. Na úkor pacientů – i zlodějů.