O středních Čechách se dnes píše a mluví ve zprávách snad ještě častěji než o samotné matičce Praze; ovšemže ne v příliš lichotivé souvislosti.

Sedm milionů v krabici, to je příliš hmatatelný důkaz, o lumpárně Davida Ratha tak nikdo rozumně nepochybuje. Zato se jedná o tom, kdo s ním na věci spolupracoval a kdo a co věděl. Nevěděl samozřejmě nikdo nic.

Marcel Chládek, snad ještě tak k sebekritice nejotevřenější středočeský sociální demokrat, je ochoten přijmout spoluzodpovědnost, ale jen kolektivní, ne osobní – kolektivní zodpovědnost, relativní novum na české politické scéně. Pokud odstoupí celá krajská rada – a je jasné, že neodstoupí – odstoupí prý i on; sám ne, ničeho se prý neodpustil, o ničem špatném nevěděl, ničeho podezřelého si nevšiml: „Šlo to všechno mimo krajský úřad,“ tvrdí.

Nebyl snad v celém Česku osamělejší a izolovanější politik než David Rath.

Občanští demokraté, hlavní opoziční strana ve středních Čechách, jsou rovněž ve velmi trapné situaci: mnozí starostové zejména menších měst a obcí s Davidem Rathem vesele spolupracovali, i on potřeboval, aby mohl poukázat na to, že peníze z kraje občas plynou i do obce vedené ODS. Ti ostatní, včetně zastupitelů, dneska zdůrazňují, jak protestovali, poukazovali a podávali (vzápětí samozřejmě policií odkládaná) trestní oznámení... Každým trestní oznámením podaným v letech Rathovy vlády se chlubí jak lesklou medailí. Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi a lídr ODS do krajských voleb, kupříkladu, je moc rád, že oznámil předražení rekonstrukce mladoboleslavské nemocnice.

Vcelku jsou však politikové z ODS vážně v dost prekérní situaci: nemohou si dovolit agitačně nevyužít tísně sociálních demokratů, to by už určitě prohráli rychle se blížící krajské volby – ale kdyby kritizovali příliš mnoho a příliš konkrétně, velmi brzy by se dostali ke svým vlastním, velmi podobným praktikám (provozovaným nadto nejednou týmiž lidmi, kteří dnes kritizují). Sociálnědemokraticko-komunistický tandem skutečně jen převzal (a prohloubil a rozvinul) systém správy veřejných statků, jaký ve středních Čechách (a nejen ve středních Čechách, samozřejmě) nastolila už předchozí vláda ODS, zejména při privatizaci středočeských nemocnic – po třísetmilionové investici z veřejných peněz je nemocnice prodána za padesát milionů, středočeský hejtman přihraje nemocnici firmě svého kolegy ze západních Čech – a tak dále a tak podobně...

Pravdu měla skupinka demonstrantů – pravda nepříliš početná, rezignace už vládne – která před budovou středočeského krajského úřadu protestovala proti VŠEM politickým stranám zastoupeným v krajském zastupitelstvu; jenže: koho místo nich? Všechny jiné alternativy jsou ještě o hodně horší než to, co máme...

Jako křesťané ovšem víme, že jenom lidé a pouze lidské danosti, možnosti a okolnosti o běhu světa nerozhodují: jsme lidé Bohem zaplacení a vykoupení a on sám nás vede i našimi hříchy ne k nějakému ráji na zemi, nýbrž k věčné spáse.