Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek patří asi tak k tomu nejhoršímu, co česká politika tuto chvíli nabízí na trhu demokratických, neextremistických politických sil. Vyjednal doma v Brně radniční koalici ČSSD a ODS, ačkoli v kampani před volbami se jeho ODS právě vůči ČSSD silně vymezovala a volební výsledek mu umožňoval utvořit koalici pravicových stran. Neposlechl při tom předsedu ODS a premiéra Petra Nečase, který se mu snažil oranžovo-modrou koalici rozmluvit (ale nikdo v Brně nepochybuje, že koalice byla upečená a hotová už před volbami). Ztratil tak Nečasovu důvěru – jak se sám premiér vyjádřil a odvolal Blažka z jeho funkce v Lesích České republiky; místopředsedou ODS Blažek zůstal. Jak tajuplný děj má premiérova důvěra, dokazuje právě to, že Blažka nyní učinil ministrem spravedlnosti.

Toto jsou všechno známé skutečnosti. Co není známé, je otázka, co takový politický cynik jako Blažek na rezortu spravedlnosti spáchá.

Pavel Blažek má dva doktoráty (ale kdo je dneska nemá!), učil na Právnické fakultě, pracoval jako advokát, vydělal miliony – ale nejeví se jako muž příliš inteligentní; některé jeho výroky dokazují, že s logikou může mít problém. Například když komentoval podivnou smrt ostravského soudce: „Pokud zemřel v souvislosti s výkonem svého povolání, byla by to velká ztráta pro českou justici“ – kdyby zemřel bez souvislosti s výkonem svého povolání (a tak to, jak se ukázalo, bylo), tak česká justice jeho smrtí o nic nepřišla, zřejmě...

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek má dva doktoráty, oba práv, ale přečíst si platný zákon o státním zastupitelství, když má rozhodnout o obsazení místa vrchního státního zástupce v Praze, to je zřejmě nad jeho pomyšlení: jinak by nemohl vážně a nahlas, do médií, navrhovat, že na obsazení tohoto místa vypíše konkurs – ačkoli mu to zákon neumožňuje. (Ale když možnost konkursu je tak lákavá! Konkurs je přece tak pružný a tvárný nástroj!) Ministrovi ovšem slouží ke cti, že když byl poučen, že to nejde, vyhlásil, že konkurs už vyhlašovat nechce...

Jde přitom o to, aby se pražskou vrchní státní zástupkyní nestala ta politiků se nebojící a neúplatná Lenka Bradáčová – to víme všichni. Ale jak to zařídit, když kompetenci a osobní integritu Lenky Bradáčové zpochybnit nelze? Připadá mi, ale snad se mýlím, že Pavel Blažek si připadá jako zrníčko ve mlýnici... Proto opakovaně jedná s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který Bradáčovou navrhl a ustoupit od toho ne a nechce, schází se s bývalými nejvyššími státními zástupci (třeba mu dají nějaký fištrón...), a jak to vypadá, šlape vodu. Teď se nešťastník Pavel Blažek v rozhovoru pro tisk prořekl, že kdyby Bradáčovou jmenoval, byl by velký křik – zkrátka že si její jmenování nemůže dovolit. Když si pak uvědomil, co mu to z pusy uteklo, přestal brát novinářům telefon a jeho mluvčí řekla, že o tom nebude mluvit.

Má to těžké. Kdoví, jestli mu funkci ministra spravedlnosti nedal Petr Nečas za trest, aby se mu pomstil. Za to, že ho zklamal a ztratil jeho důvěru.