Sněmovna, jak známo, promítla do české legislativy rozsudek Evropského soudního dvora, podle kterého zohlednění rozdílu v četnosti úrazů a délce dožití u mužů a u žen pojišťovnami představuje diskriminaci – a ženy, které dosud platily méně, si tak budou muset za pojistky připlatit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který předlohu představoval a požádal sněmovnu o její přijetí, se od ní dokázal současně s ironií distancovat a prezentoval ji jako nutnost našich závazků. To inspirovalo poslance Petra Braného (KSČM), bývalého důstojníka někdejší Československé lidové armády, aby se připojil a posměšně vyjádřil o dalších příkladech zrovnoprávnění, které k nám přicházejí z evropských struktur, například tomu, že ženy už dnes smějí, což dříve nesměly, tahat břemena těžší než 15 kilo a smějí – považte, divil se Braný – i fárat...

Na takovou ztrátu paměti zareagoval Kalousek připomínkou, že když vykonával povinnou vojenskou službu a Braný byl v té době politrukem, stavěly se za vzor soudružky na Donbase, které fáraly, a údernice, které tahaly těžká břemena. „Vy ne, vy se evropským nařízením nesmějte,“ dodal.

Braný pak popřel, že by chválil soudružky z Donbasu, a přiznal jen údernici Korabelnikovou, která tkala současně na více stavech...

Je dobře, když někdo, aspoň občas, zmírní komunistickou drzost, útočnost a profesionální ztrátu paměti.

Ale varovné je ještě více to, jak snadno se nalézají paralely mezi myšlením soudobých eurostruktur a struktur někdejšího Sovětského svazu.