Není nejmenší důvod si myslet, že budoucí prezident České republiky, který vzejde z lednové volby, bude nějak zásadně lepší než ten současný; jedno je ovšem jisté: bude jiný.

Václav Klaus má jednu velkou schopnost (o které však pochopitelně ani neví) – totiž tu, že mě pokaždé znova hrozně naštve... (A to to tak nebylo vždycky; v raných 90. létech jsem ho podporoval – a málem jsem akceptoval jeho nabídku ke spolupráci, na kterou on už si asi s největší pravděpodobností nevzpomíná; zaujal jsem ho tehdy, když jsem mu řekl: „Jsem redaktor Lidových novin, ale volič ODS.“ No jo... Opravdu... Byla to revoluční doba.)

Dneska (10. prosince 2012) měl Václav Klaus společný tiskový brífink se svým hostem, slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem, který jsem sledoval v televizi. (Oba projevili velikou statečnost už jen tím, že se sešli na Pražském hradě a – ne v městské radnici v Oslu, kde se i jim dávala jedna pětisetmiliontina Nobelovy ceny za to, jak jsou pro mír.) Václav Klaus mě vždycky znova nesmírně naštve; i při tomto brífinku se mu to podařilo několikrát. (Ale měl bych si toho vážit: příliš mnoho brífinků s Klausem už v televizi neuvidím.) Naše politická scéna je rozbitá, řekl – v tom se s ním shodnu, ale dál už ne: podle Klause nemůže za tuto rozbitost nezodpovědnost a ziskuchtivost držitelů moci (skorem by se chtělo říct: pachatelů moci), ale – nepolitická politika a občanské iniciativy, které narušily úctu k jakékoli autoritě! Škoda! Nebýt občanských iniciativ, lidé by si u nás politiků vážili jak babičky Boženy Němcové.

Dále Václav Klaus řekl, že rozdělení Československa bylo dobrá věc – a to zejména pro Slovensko. A Václav Klaus opět, a to velmi emocionálně, odsoudil přímou volbu prezidenta – což bylo jistě těžké tváří v tvář Ivanu Gašparovičovi, který byl v přímé volbě volen... Ale Václav Klaus naznačil, že si Slovensko může na rozdíl od Česka přímou volbu dovolit, jelikož politika tam není – tak rozbitá...

Ale, informoval nás Václav Klaus ještě, volba stejně nebude tak docela přímá: lidé budou hlasovat, ale – prezidenta nám vyberou – média (stále větší zloduch v Klausových očích). A po chvíli Václav Klaus řekl, že neví, kdo bude příštím prezidentem... A to volba bude už za pár týdnů! Pokud nám tedy prezidenta vyberou média, měla by si už pospíšit...