Miloši, dobrý let

Miloš Zeman přiletěl na sjezd ČSSD do Ostravy vrtulníkem. To je jeho časový plán tak naplněný a napjatý, že nemohl přijet po zemi? Například autobusem? Autobusem Zemákem-prezidenťákem? To už si dnes nikdo nevzpomíná, že právě létáním vrtulníkem označoval kdysi Miloš Zeman za znak namyšlenosti a vzdálenosti lidu? Na střeše autobusu Zemák se skvěl nápis velikými písmeny VÁCLAVE, DOBRÝ LET a Václav Klaus v jakési sebeobraně předal Miloši Zemanovi při televizní debatě hračku, maličký vrtulník z plastu, který pro něj koupil v obchodním domě Máj. Prý jej dá své dcerce na hraní, řekl tehdy o vrtulníku Miloš Zeman.

 

Schizofrenie

Do sálu ostravského Gongu vešel Miloš Zeman jako jedna osoba – ale u řečnického pultu pak stanuly osoby dvě. Co je to za charakter člověka, který se dokáže rozdvojit před očima celého národa ve dva různé, protikladně jednací lidi – z nichž jeden, prezident Miloš Zeman, jak řekl, bude respektovat prezidentskou nadstranickost – a druhý, občan Miloš Zeman, se ve stejné vteřině změnil na stranického agitátora. Jako občan si Miloš Zeman přeje, aby sněmovní volby v příštím roce vyhrála ČSSD.

 

Zrada spojenců a spolupracovníků

Co je to za charakter člověka, který je čestným předsedou jedné strany, zaštítěné nadto jeho vlastním jménem, který veřejně vyhlásí, že si přeje, aby ve volbách vyhrála strana jiná!? Co si mají myslet sami členové a příznivci strany zemanovců? Bezprostředně po volbě za českého prezidenta Miloš Zeman řekl, že zůstane i jako hlava státu členem zemanovců – a bude je volit. Teď pochopil, že má šanci získat pod svou kontrolu daleko větší a mocnější stranu, v níž si cíleně vytváří podporu členstva a svoji vlastní funkcionářskou agenturu (Bohuslavu Sobotkovi podal Miloš Zeman před očima delegátů ruku, ale Zdeňka Škromacha objal). Je to tak, že předseda zemanovců Vratislav Mynář (vzdor opakovaným prohlášením Miloše Zeman, že nikdo z jeho lidí koryto na Hradě nezíská) už hradní koryto dostal, to největší koryto po korytě samotného prezidenta – ale stranu, která mu posloužila pro zajištění servisu při jeho nové cestě k moci, už dnes Zeman nepotřebuje. Klidně ji hodí přes palubu.