Bude se nám ještě stýskat po Petru Nečasovi? Včera večer před půl jedenáctou předstoupil předseda vlády České republiky s křečovitým úsměvem před kamery a mikrofony, aby oznámil, že dnes podá demisi; a povolil tři dotazy pro představitele tisku... Novináři se ptali, jako by se s ním najednou loučili neradi: Zůstane aspoň předsedou ODS? Bude pro něj místo v příští vládě? Ani jedno, ani druhé.

 

Petr Nečas je vinen. Je to logické a samozřejmé: člověk, který nezvládne ani personál své kanceláře, nemá co dělat v čele vlády. Zneužívání vojenské tajné služby k protizákonným úkonům je něco, co v normální evropské zemi existovat prostě nesmí. Ovšem všichni, kdo si dnes mnou radostí ruce nad Nečasovým pádem, všichni ti komunisté, sociální demokraté a veverky, jsou o hodně horší než on... I když nemají momentálně na krku žádnou podobnou kauzu.

 

Cherchez la femme? I v době současné exploze (údajně vždy vrozené) homosexuality jsou aféry našich premiérů stejné jak z komedie z 19. století: ale Petr Nečas, „stará konzerva“ – jak se sám kdysi charakterizoval – se od nich přece jen liší, jakousi větší trapností a větší hloubkou: žádná kolegyně ze sněmovny jako u Topolánka, nýbrž staromódní vztah se sekretářkou; nevěra v manželství, kde taková věc bolí, ne jako v manželství Jiřího Paroubka, kde se s občasnými, ale stálými vztahy bokem tiše počítá – a kde žena, poté co ji manžel opustil, jen říkala, že mu nedá jejich (bezpodílově spoluvlastněného) jezevčíka, protože toho má moc ráda... Ale dost, nechci to už rozebírat.

 

Tři poslanci ODS rozehráli hru, kterou Karel Schwarzenberg (s tou svojí nečeskou otevřeností a sklonem nazývat věci pravými jmény) rovnou označil za vydírání. A dostali „trafiky“. Kolikrát se stalo něco podobného po listopadu 1989 (a ani nemluvě o době před ním, kdy právě toto byl vůbec systémotvorný postup) – a nikdy nic, policie, pokud vůbec něco dělala, tak všechny takové podněty dříve či později odložila, a když ne policie, tak soud. A najednou policejní a justiční mlýny melou jako z partesu. Samozřejmě se člověk nemůže nezeptat: je to náhoda? Musela policie vtrhnout do sídla vlády o půl jedné v noci? Nebylo skutečně možné počkat na nějakou normální, lidskou hodinu? Ta by ovšem, to je pravda pravdoucí, nebyla ani zdaleka tak emocionálně působivá... Jako o možném Nečasovu nástupci, pokud zůstane stávající koalice, se mluví o ministru a prvním místopředsedovi ODS Martinu Kubovi. Přitom právě Kuba, podle všech indicií, zařídil dodávku trafik pro tři stíhané poslance: bude vyšetřován i on? Těžko...