Česká politika je stále trapnější a trapnější – a její trapnost se v stává pomalu normou; nebo komunikačním kódem; přinejmenším čímsi, čemu se nikdo nediví.

Co se škádlívá, rádo do se mívá,“ shrnul na první tiskové konferenci v sídle vlády své vztahy s prezidentem republiky nově nastupující premiér Bohuslav Sobotka... A je to láska jako trám.

Nejdřív poškádlil premiér prezidenta seznamem ministrů, o jejichž jmenování jej požádal: v tomto oficiálním dokumentu nebyla správně ani všechna jména, ani všechna příjmení, ani všechny resorty... Je to jistě škádlení přenáramné – zvlášť od předsedy partaje, která vyhrála volby s heslem ZAŘÍDÍME DOBŘE FUNGUJÍCÍ STÁT: zatím si nezařídil ani dobře fungující vlastní sekretariát.

A prezident se v milostném laškování nenechal dlouho zahanbit a celou věc, rozmázl, zdůraznil – přeměnil ji na parádní kabaretní číslo.

A Česká televize (aby bylo jasno, že se tu neškádlí jen děti v dětském pokojíčku, že snaha někoho ztrapnit je vážně míněná a důležitá) byla u toho a nejen prezidentovo číslo vysílala několikrát denně a komentovala ve svém diskusním okruhu, ale ukázala i v originále premiérův seznam (chyby podtržené žlutým zvýrazňovačem), a to v nasvíceném detailním záběru, takže jej musela mít v klidu k dispozici, a rovněž detail podpisu Bohuslava Sobotky – to aby bylo všem jasné, že ten člověk prostě nic nečte, všechno podepíše...

Jen se ztrapněte všichni navzájem!

Co říci na závěr?

Porota pan řekla sborem:

Obhájce je nešika

Do divadla malých forem

Ať jde dělat

Komika

takto rekapituloval kdysi (vy starší, vzpomenete si?) v jedné písni divadla Semafor svoji právnickou kariéru komik JUDr. Jiří Šlitr; na scéně téhož divadla (vy středního věku, vzpomenete si?) začátkem 90. let pravidelně vystupoval s aktuální politickou satirou i současný prezident republiky; moc mu to tam slušelo.