Demonstranty postřílené na kyjevském Majdanu nemá na svědomí Viktor Janukovyč (proč by je taky zabíjel? vždyť chtěli svrhnout právě jeho!), ale vůdci tehdejší ukrajinské opozice Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok. Je to logické: každý politik přece zabíjí své stoupence!

Ale začněme raději trochu oklikou. Představme si židovské mudrce, jak se – na prahu moderní doby – sejdou a dohodnou se, že Židé ovládnou celý svět... Sepíšou o tom dokonce protokol. Ten protokol je samozřejmě tajný, ale samozřejmě unikne – a každý si ho může přečíst... Kdo by věřil takovéhle pitomosti, řekne si každý rozumný člověk – ale přece tomu dodnes věří spousta lidí, dokonce i praktikujících katolíků... Přitom je dnes již díky Bohu jasné, že tak řečené Protokoly sionských mudrců jsou dílem tajné policie carského Ruska, která se snažila rostoucí problémy říše řešit hecování obyvatelstva proti Židům... K vypuštění tohoto nesmyslu použila ovšem cestu skrze podstrčení textu belgickým jezuitům...

Prefabrikace, manipulace a mystifikace ruských tajných služeb tvoří špičku svého oboru – od časů cara, přes bolševiky dodnes. V jejich výtvorech je až cosi satanského, jakási nadlidská dokonalost a normálnímu člověku nepochopitelná míra cynismu; možná, že právě proto tak zabírají. A to i na věřící... Pracují s lidskou zvědavostí a touhou po laciných tajemstvích, když dovedou vzbudit pocit, že jejich čtenář (nebo dnes i divák) se dostává kamsi do tajemných, jinak mu nepřístupných kruhů; řeší nepříjemný morální nárok (například uznat Židy za rovnocenné Boží děti a nezávidět jim jejich hospodářský úspěch, nebo podporovat oběť agrese někoho mnohem mocnějšího, s kým mám tolikeré kšefty). Zjednodušují příliš složitý okolní svět na jednoduché, snadno a bezbolestně (protože myšlení bolí) přijatelné formulky („za všechno mohou Židé“; „všichni jsou stejní, jedni jako druzí“).

Pro některé lidi, i pro ty věřící, kteří nekladou žádný důraz na dennodenní náročné hledání pravdy a žijí den co den poctivě svoji karikaturu křesťanství, přicházejí začasté tyto prefabrikace doslova jako na zavolanou...

Mezi ně patří i nejnovější výtvor tajné služby Putinova carství (který zaplavil už i slovenský a pak i český internet) o tom, že ne Kremlu poplatný Viktor Janukovyč, ale opozice prý vraždila na Majdanu.

Výtvor se nezdržuje výkladem, proč – to by se mohli tvůrci zaplést do rozporů jak Putin na tiskové konferenci. O to větší pozornost věnují konstrukci „důvěryhodné“ cesty vzniku této dezinformace: ukrajinské tajné služby, od nich se to prý dozvěděl estonský exministr zahraničí Urmas Paet a od něj nejvyšší představitelka zahraniční politiky Evropské unie Catherine Ashtonová... A cestou, nějak, se k tomu dostala ruská televize RT, vlastněná a řízená ruskou vládou... A ta to zveřejnila...

Poslední zdroj je nepochybný – jinak odmítám při současném stavu informací spekulovat o tom, zda mladý politik z postsovětské země byl spoluviníkem či obětí dezinformace. Možné by bylo oboje. (Koneckonců i u nás žije bývalý politik, který dobrovolně – nedobrovolně, kdo to ví, zveřejňuje prohlášení a stanoviska, v nichž ani při použití spektroskopu neobjevíte jediný nejmenší rozdíl oproti stanovisku Vladimira Putina.)

Ruské tajné služby intelektuální úroveň svých recipientů nepřeceňují... Možná nám příště nabídnou informaci, že na Majdanu střílela baronka Ashtonová osobně a obyvatelé ryze ruského města Lvov touží, aby je ruská armáda zachránila před hrozící intervencí z Polska. A i tomu bude u nás někdo věřit.