Kdyby se všichni, kdo – jak se tak zajímavě říká – „jsou na na Facebooku“, chovali jako já, pan Zuckerberg, nebo jak se jmenuje, by asi nezbohatl: reklamy mě zcela míjejí. Ale ono mě míjí více méně všechno. Pan Facebook se o mě ovšem i nadále stará – jenže co já? Já nic. Tak například, když nějaký můj „přítel“ – ve skutečnosti vůbec žádný přítel, spíš letmý známý – má narozeniny (a to je hrozně často, mám díky Facebookovi pocit, že narozeniny v poslední době oslavuje pořád někdo), způsobuje mi to rozpaky: co mám dělat? Nikdy jsem mu k narozeninám neblahopřál, on mně taky ne – tak teď co? (A navíc stojí ještě chudák u jakési zdi, což je mi líto. Ale snad je to něco jako ta zeď, co ji vlastní v Praze John Lennon – protože se na po mně chce, abych na zeď psal.)
Jak říkám, pan Zuckerberg se o mě stará. Pořád mi něco anebo někoho doporučuje – dnes přišel s další novinkou; kromě lidí, které bych podle něj měl znát (neznám je!), mi dnes předestřel další novinku: facebookové skupiny, ve kterých bych se podle něj měl angažovat. Výběr je to velice zajímavý. Člověk si při něm znova uvědomí, že „být na Facebooku“ je jako stát nahý na na náměstí: ví se o mně úplně všechno. Ale co pan Zuckerberg vyčetl z mého chování na Facebooku? Jak si mě vyhodnotil?
I když z časových důvodů do žádné diskusní skupiny nevstoupím (jak málo mám času, to pan Zuckerberg, jak se zdá, neví), ješitného člověka – a já jsem, žel Bohu, stále ještě dost ješitný – i tak potěší, když se jím někdo vážně zabývá, když o něm někdo přemítá; radost mi ovšem velice silně kazí, když vím, že takto se nade mnou nezamýšlí živý člověk, ale mrtvý, mrtvoucí elektronický automat; kdyby mu vypli proud, tak je mimo.
Tak ať to nenapínám: pan e-Zuckerberg mi doporučil na prvním místě skupinu „Stop komunistům“ (O. K.!), dále „Podporujeme Izrael“ (to už není tak bezvýhradné – ale snad tam mám přinést nové diskusní tóny), posléze skupinu „Pražská kavárna“ (taková existuje? já myslel, že jde jen o metaforický obrat), posléze „Hrady a zámky“ (milé osvěžení!) a – konečně: „Věra Špinarová“. Proč právě ona? Když už by to, z nějakých mně neznámých důvodů, musela být nějaká ostravská zpěvačka, tak spíš Marie Rottrová, než… Je nějaké tajné e-nařízení, že tam musí být aspoň jeden návrh z oblasti pop music? Nepsal jsem někdy o Věře Špinarové? Možná o její soše v ostravském parku? Myslím, že ne!
Nebo má e-Z taky nějaký e-smysl pro humor a dělá si ze mě legraci?
Neměl bych nakonec vstoupit do fanklubu Věry Špinarové, abych zjistil, jak to se mnou vlastně je?