V současném Česku nikdo neumí tak dobře mítinky a veřejná shromáždění jako Milion chvilek pro demokracii. Úžasné bylo i včerejší (27. 2. 2022) shromáždění na podporu Ukrajiny na Václavském náměstí v Praze; sledoval jsem přímý přenos na křesťanské televizi Noe.
Organizátoři z Milionu chvilek dokážou vytvořit atmosféru slušnosti, lidskosti a souznění – i jasný tah k cíli a smyslu setkání. Umějí pozvat správné řečníky (kromě mnoha jiných: Šimon Pánek, Daniel Kartous, David Stulík, Oldřich Neuberger, zástupci církví) i zvládnout nápor těch, kdož mají za to, že takové shromáždění je podstavec pro jejich ego – z nichž některé ovšem odmítnout nelze. Moderátorka Hana Strašáková: „Už jsme měli končit, ale ještě se nám přihlásil jeden aktivista – jak se jmenuje – někde jsem si to poznamenala, tady, jmenuje se Ivan Trojan…“ (Ale také vystoupila dívka, které se, jak řekla na mikrofon, organizátoři zeptali: „Za koho chcete vystoupit?“, a když řekla „Za Ukrajinu“, také jí umožnili říci pár slov.)
Nemůžu zopakovat celý program dlouhého mítinku (po jeho skončení se mnozí lidé ještě nechtěli rozejít a zůstávali ve studeném podvečeru společně na náměstí). Takže už jen několik poznámek a detailů.
Oslovila mě krásnou češtinou pronesená řeč ukrajinského velvyslance – a ještě víc slova jeho ženy; ta, kromě jiného, označila slovanskou vzájemnost za „kostlivce ve skříni“ – přesně tak, jde přece o vztahy, vztahy rovnoprávnosti a vzájemné pomoci mezi svobodnými a demokratickými národy – jakéhokoli etnického původu.
Líbilo se mi, že agresi odsoudil i zástupce Rusů žijících v České republice.
Transparenty: některé se mi moc líbily; jiné moc ne.
Zaujal mě herec – který sám sebe ironicky označil za „ekoteroristu“ – a řekl, že netušil, že se dožije chvíle, kdy uslyší projev předsedy vlády – a bude s ním souhlasit…
Bylo vůbec dobré, že Petr Fiala na shromáždění, pořádaném soukromou organizací, vystoupil – a bylo dobré, jak mluvil: s pevným postojem, jasně, krátce.
Zaujala mě zpěvačka Iva Pazderková (na závěr překrásně zazpívala českou hymnu), která se omluvila za předchozích osm let, kdy jsme se jenom dívali a nedělali nic.
Domnívám se, že jednotný odpor proti násilí páchanému na Ukrajině – i vůle k boji proti němu působí očistně. Na nás i na mezinárodní scénu.