„Odpovědnost za zločin nesou samozřejmě v první řadě sami pachatelé,“ praví Max Blaustein. Ale hned dodává: „Islám je příčinou. Jen málo z celkového počtu muslimů se dává na dráhu teroru, přesto však část ano a příčinou je jen a jen islám...“ (viz http://eretz.cz/2015/11/islamsky-teror-a-zradci-evropske-bezpecnosti-kdo-ma-krev-na-rukou-povrazdenych-129-lidi-a-dalsich-stovek-zranenych-z-parize/).

Co tedy s tím? Co nám vlastně autor radí? Máme postavit islám mimo zákon a úplně přerušit jakékoliv styky s muslimskými národy a státy? Nebo se musíme naučit nějak s islámem žít a hledat mezi muslimy rozumné lidi a spolehlivé partnery a vést s nimi dialog a hledat spolupráci? Kdo chce kritizovat islám a Korán, najde k tomu jistě bez velké námahy mnoho důvodů; ale položme si otázku: co vede spíše k potlačení terorismu: pěstování nenávisti, nebo úsilí o dialog?
Co mne děsí stejně jako islámský terorismus, je postoj těch lidí na Západě (a někteří z nich jsou i křesťané), kteří vytrvale a vzdor jakýmkoli faktům házejí všechny muslimy do jednoho jediného pytle, často s pocitem vlastní nadřazenosti a dokonce s jakýmsi vítězným úsměvem: jen se na ně podívejte, jací jsou – to my takoví nejsme...!
Ani si neuvědomují, jak veliký je tento jejich jediný pytel s miliardou obyvatel: jsou v něm šíité i sunnité, semitští Arabové i indoevropští Íránci, slovanští Bosňáci a černošští Američané z hnutí Černých muslimů, Indové, Ujguři, Malajci, Turci... Lidé nejrůznějších tradic a zvyklostí. Někde si ženy musejí balit do šátku nejen vlasy a krk, ale i tvář a nesmějí ani vykročit na veřejnost bez doprovodu muže, zatímco jinde, rovněž v islámské zemi, měli muslimskou předsedkyni vlády, která úřadovala bez šátku v slušivých kostýmcích západního střihu... Někde je mnohoženství dovoleno, jinde, jako třeba v Tunisku, je zákon zakazuje... A tak bychom mohli dlouho pokračovat.
Neměli bychom přeslechnout početné hlasy z muslimského světa, včetně stanoviska nejprestižnější káhirské univerzity, které atentát v Paříži odsoudily – zatímco podle našich „jedopytelníků“ by je měli – přece! – všichni muslimové nadšeně uvítat...
Korán je příšerná kniha, ale ani tak není možné udělat rovnici muslim = terorista. Taková rovnice je přímo zločin, protože bere čest a důstojnost milionům slušných muslimů, kteří nikdy žádný atentát nespáchali – a ani ho neplánují... Pokud někomu budete pořád dokola tvrdit do očí, že je potencionální terorista, nakonec se teroristou doopravdy stane...
„Islám je příčinou,“ opakuje Blaustein, „ne chudoba či těžká společenská situace, protože ty zažívají i mnozí křesťané, hinduisté či ateisté a přesto dnes a denně neslyšíme o jejich řádění...“ Neslyšíme? Jistě, neslyšíme – stačí si jenom účelově zacpat uši. Například donedávna probíhající genocida buddhistické vojenské junty v Barmě proti tamější muslimské menšině, o té pisatel nikdy neslyšel? Největší masakr od druhé světové války v Evropě, masakr ne se stovkami, nýbrž s tisícovkami bezbranných obětí odstřelených ranou do týla, nespáchali ani muslimové, ani hinduisté, nýbrž křesťanští Srbové v „bezpečné zóně“ v Srebrenici... A vůbec: druhá světová válka: kdo vraždil lidi po milionech v plynových komorách, muslimové snad? Nebo lidé po tisíciletí formovaní křesťanskou tradicí? Znáte nějaký muslimský koncentrační tábor?