Druhý, odsunutý den sjezdu ČSSD v Hradci Králové proběhl včera (7. 4. 2018) přesně v den 140. výročí založení partaje. Ovšem docela jiné partaje, budiž řečeno. V roce 1878, když se její vůdcové v čele s Josefem Boleslavem Peckou Strahovským sešli v Břevnově v zadní místnosti hostince U kaštanu, byla sociální demokracie nelegální a sjezd bylo třeba utajit před policií i před veřejností. Tehdy schválený program by dnes byl hodně, hodně nalevo i od KSČM (například se v něm požadovalo úplné zrušení spotřebních daní; o DPH tehdy ještě nikdo nic nevěděl). A jednání o vládní účasti? To si spíš tehdejší sociální demokraté dokázali představit Pět neděl v baloně či Cestu ze Země na Měsíc.

Zpět do současnosti. Pohoda. Asi stovka zvolených delegátů na sjezd vůbec nedorazila, Hradec Králové je nezajímavý a špatně dostupný. Část těch, co dorazili, trávila čas u piva na terase, projevy desítek kandidátů na místopředsedy byly nekonečné. Nejvášnivější debata se nakonec vedla ne o personálních věcech, natož o programu, nýbrž o funkčnosti elektronického hlasovacího zařízení. Ale sjezd splnil, co měl: vzal na vědomí, jak si přáli předseda Jan Hamáček a statutární místopředseda Jiří Zimola, že debata o společné vládě s hnutím ANO skončila (alespoň zatím natrvalo) a zvolil čtyři z pěti místopředsedů, a to co nejpestřeji, jak si přáli Jan Hamáček a Jiří Zimola. V sedmnáct hodin už bylo v sále tak málo delegátů, že sjezd, aniž by vyčerpal celou agendu, přestal být usnášeníschopný a domů mohli odjet i zbývající delegáti, což také učinili.

Sestava místopředsedů je skutečně podobná, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, každý tam najde něco podle svého: za mladé je tu pětatřicetiletý pardubický hejtman Martin Netolický, za obstarožní, myslím názory – věkem ani ne, šedesátník poslanec Jaroslav Foldyna, za ženy radní z Vysočiny Jana Fialová a za hlupáky a za intrikány vůbec poslanec a brněnský exprimátor Roman Onderka (nemohu si pomoct, sleduji jeho kariéru zblízka už řadu let a jinou kvalifikaci než tuto uvedenou jsem u něj zatím neobjevil).

Anebo jinak. Martin Netolický za pravější křídlo ČSSD – vždyť ten člověk měl dokonce odvahu veřejně nepodpořit kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta (!!!). A Jaroslav Foldyna za levé křídlo – na sjezdu hřímal, že je třeba přebrat voliče Tomiovi Okamurovi a že typickými podporovateli ČSSD jsou prodavačka a soustružník. Anebo ještě jinak: Jaroslav Foldyna, co do rodinného původu poloviční Srb, jako exponent prokremelské (dez)orientace českého národa.

Jak říkám: každý si může vybrat; budoucnost sociální demokracie je tedy zajištěna.