Není důležité pouze vyhrát volby. Stejně důležité je vyhrát i povolební vyjednávání.

V obchodní pasáži, kde má svoji advokátní kancelář, stojí Markéta Vaňková, lídryně (jak se tak nehezky česky nečesky říká) brněnské ODS pro komunální volby, po jejím boku všichni, kdo v brněnské městské politice cosi znamenají, kromě hnutí Ano. A Markéta Vaňková oznamuje novou koalici. A že kandidovala na primátorku a primátorkou opravdu bude. A že je ráda, že Brno bude opět mít primátorku ženu a advokátku a z ODS.Tedy připomínka někdejší velmi respektované primátorky Dagmar Lastovecké.

Další město, kde se strany na druhém a dalších místech dohodly a obešly vítěze voleb.

Hodinu před stanoveným termínem podpisu koalice s Ano (šampaňské v lednici) se všichni účastníci podpisu dohodli, že koalici sice jistě ano, ale bez Ano. To o čemsi svědčí: politika je sice o kompromisech a jenom kompromisech, ale jsou kompromisy příjemné a kompromisy méně příjemné. Brněnské Ano, ač k získání většiny nemuselo, stačil by jen svazek s ODS, přizvalo do koalice i další strany, aby je mělo jaksi víc pod kontrolou... Účast v koalici nabídli aňáci i pirátům, ovšem s tím, že budou v koalici, ale bez místa v radě. Výborné babišoidní řešení! No a když už tak všechny možné strany byly pospolu, napadlo je, že by stačilo pozvat piráty i s místem v radě, a obešly by se bez Ano. Nechci příliš fantazírovat, ale myslím si, že očička se všem v tu chvíli rozzářila jak před vánočním stromkem.

Dosavadní primátor a šéf Ano v Brně Petr Vokřál, který má, jak z billboardů všichni víme, mobil na Babiše, to mohl Andrejovi začerstva ohlásit. A Andrej Babiš vše označil za megapodraz. Mega je mezi milionáři slangový výraz pro milion; chtěl tím říct, že je to milionový podraz? To nevím, na podrazy všeho druhu je odborník Andrej Babiš. Předseda Ano ještě dodal, že do Brna se vracejí kmotři. To je velmi zvláštní výrok: vznikla koalice, kde místo Ano budou piráti. Jsou tedy právě piráti bývalí brněnští kmotři?

Ale dost žertování. Koalice dominovaná ODS a s piráty místo Ano nebude o mnoho lepší a klidně může být v následné praxi i horší než by byla předchozí dohodnutá varianta.

Ale porážka Petra Vokřála, jednoho z nejvyšších představitelů Ano, a neúčast Ano v radě i druhého největšího města v ČR je dobrá zpráva z hlediska celostátní politiky.