Kruhy kolem kauzy nátlaku Hradu na soudce vysokých soudních institucí (a nyní i další justiční kauzy deklarované nedůvěry hradního kancléře v nezávislost soudů v souvislosti s žalobou na neudělení bezpečnostní prověrky) se dále šíří, kruhy zvětšují – a to je dobře; ještě u nás jakš takš fungují orgány, které by měly střežit jistoty právního státu.
Kauza zdaleka není u konce – a v tom jsem pesimista: myslím, že prezident opět vše ustojí, jako už tolik jiných, i když ne tak závažných ostud. Kdysi jsem viděl moc hezký kreslený vtip, jeho text říkal: „Sako od Bosse – a z ostudy kabát.“ Ten vtip na Zemana sedne jako ulitý. Z ostudy kabát, jako by nám pan prezident oznamoval, mě hřeje nejvíce.
Ale chtěl bych si v této souvislosti všimnout, a to kriticky, jednoho velmi úctyhodného a vysoce postaveného pána: „Rozhovor proběhl mezi čtyřma očima – nechtějte po mně, abych říkal, kdo má pravdu.“ Ano, Pavel Rychetský, jako předseda Ústavního soudu, těžko může označit někoho za lháře; jaksi se to k jeho funkci nehodí.
Ale já podobné ohledy mít nemusím: pokud si navzájem odporují slova Milouše Zemana a Josefa Baxy, je pro mě rozhodnutí bez problémů: Milouš Zeman byl při lži přistižen už tolikrát, že se mu věřit nedá.
Zpět k Rychetskému: v souvislosti s kauzou vystoupil v médiích několikrát a je smutné sledovat, jak při tom šlape vodu – na jedné straně nešetří pevnými slovy („že by se soudce v nějakém sporu, který řeší, sešel mimo jednání soudu s jednou ze stran, to je skutečnost, která je alarmující v tom, že je porušen jeden ze základních principů právního státu...“), na druhé straně vypouští z úst výroky jak z pohádky o Červené karkulce: „Jsem si jist, že soudci nemohou podlehnout vnějšímu vlivu.“ Nemohou? Zná Pavel Rychetský všechny soudce? Může dát za každého z nich ruku do ohně?
Jistěže nemůže: už několik soudců se přece ocitlo – před soudem na druhé straně zábradlíčka. Jeden příklad za mnohé: konkurzní mafie soudce Jiřího Berky. Nebo tímto výrokem Rychetský myslel jen soudce Ústavního soudu?
Rychetský si to zkrátka nechce rozházet ani se soudci, ani se Zemanem; výsledek potom nemůže být jiný než trapný.