Více méně jsme si na to zvykli: premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie tráví část své pracovní doby v Bruselu – a tam se pořád o čemsi domlouvají, většinou v noci; nejčastěji o penězích, anebo třeba o tom, jestli chtějí, nebo nechtějí imigranty; říká se tomu arabským slovem summit.
Začasté se málo dohodnou nebo nedohodnou, to se pak jedná dále, anebo se za pár týdnů sejde nový summit. Jasné.
V noci na dnešek (1. 7. 2019) se lídři členských zemí Evropské unie domlouvali o obsazení čelných pozic v bruselské unijní administrativě.
Naříká se nad tím, jak malý je zájem o volby do Evropského parlamentu, ale právě současná jednání názorně ukazují, jak venkoncem k ničemu evropské volby jsou: máme právě čerstvě po těchto volbách, někdo je vyhrál – byla to Evropská strana lidová – ale o obsazení funkcí v Bruselu, včetně funkce předsedy Evropského parlamentu, jedná někdo úplně jiný, než ti, kdo kandidovali v evropských volbách. Není tomu tak, že v Bruselu by byla nějaká exekutiva, odpovědná zvolenému parlamentu, která se teď musí ucházet o jeho důvěru; tedy, částečně to tak je, ale víc tomu tak není (vše podle zásady: čím komplikovanější, tím lepší). Faktem ovšem je, že na složení bruselské administrativy mají větší vliv volby na národní úrovni, ze kterých vzejdou prezidenti a premiéři, než volby do Evropského parlamentu. Ta podstatná jednání probíhají bez vlivu tohoto parlamentu. A probíhají, jak už jsme si na to zvykli, celou noc a pak další noc. Zatím se lídři členských zemí shodli jen na tom, že Manfred Weber, špičkový kandidát strany, která s evropském měřítku získala nejvíc poslanců, šéfem Evropské komise nebude. Proč nebude? To přesně nevíme, nějak se šéfům vlád nepozdává... Přitom před čtyřmi lety se špičkový kandidát vítězné strany, Jean-Claude Juncker, předsedou komise stal...
Co je to tedy Evropský parlament? Více méně jen drahá ozdoba. Obrovské sály, sluhové v livrejích, nějaké, ale ne zcela rozhodující pravomoci (ve kterých se málokdo vyzná), pendlování z Bruselu do Štrasburku a projevy a projevy. Někdy i smysluplné.
Rozhoduje se ovšem jinde.