Víte, co je to Brežněvova doktrína? Pro moji generaci zásadní věc! Teorie – a hlavně praxe! – omezené suverenity „socialistických“ zemí, zemí sovětského bloku, před rokem 1989. Projevem této doktríny byl i vpád vojsk Varšavské smlouvy – tedy jednotek plně suverénního Sovětského svazu a omezeně suverénního Polska, Maďarska, Bulharska a Východního Německa do o suverenitu usilujícího Československa. Pro generace mých vrstevníků a našich rodičů to byla událost, která zásadně ovlivnila naše životy. Když se Zdena Salivarová a Josef Škvorecký rozhodli pro emigraci a v Kanadě založili české nakladatelství, dali mu do názvu rok, který je vyhnal z domova: '68 Publishers. Také hokejista Jaromír Jágr si nevybral číslo 68 pro svůj dres náhodou, ale jako odkaz k osudovému roku.
Podstatné ovšem je, že omezenou suverenitu sovětských satelitů uznával i Západ. Železná opona bylo zařízení, které vymyslel a instaloval Sovětský svaz, ale které de facto respektovaly i západní země. Tiše přiznávaly Sovětskému svazu právo utlačovat a omezovat řadu evropských zemí, vzít jim svobodu a vykořisťovat je, při současné hře na jejich politickou samostatnost, členství v mezinárodních organizacích a další klasické atributy suverenity... To jsou známé skutečnosti, ale není od věci připomínat je právě dnes. Východoevropské státy byly před rokem 1989 fakticky v postavení kolonií, protektorátů cizí mocnosti. Byly v sovětské „sféře vlivu“. Sféra vlivu – tento eufemismus je klasickým pojmem světového imperialismu: kdo nemá sféru vlivu, není skutečnou imperiální mocností…
Je smutné si to naplno přiznat, ale právě západní respektování sovětské sféry vlivu bylo příčinou toho, že po více než čtyřicet let po roce 1945 nevypukla v Evropě válka.
O to se snaží dědicové Sovětského svazu dnes, o mezinárodně respektovanou, třeba neoficiální, sféru vlivu; nevadilo jim, že Krym je ukrajinský, dokud celá Ukrajina byla za prezidenta Janukovyče v ruské sféře vlivu...
Jenomže svět se změnil a jakkoli sféry vlivu, skutečné sféry vlivu ve smyslu kulturním i hospodářském, samozřejmě i dnes přetrvávají, a existují různá mocenská uskupení a uspořádání a různé hry se suverenitou, pojem sféry vlivu jako soustavy nesvobodných satelitů je dnes věcí minulosti. Až tohle pochopí i dědicové Sovětského svazu, jako poslední z dědiců koloniálních mocností 19. století, bude opět v Evropě mír.