Svátek světce a prvního uherského krále Štěpána je v Maďarsku státním svátkem a slaví se ve velikém stylu. Obzvlášť letos, kdy se chápe zároveń jako kulaté výročí vzniku uherského státu. A tak součástí letošních oslav měl být i sobotní (20. srpna 2022) obzvlášť ohromný ohňostroj v Budapěšti, údajně největší show z barevných raket v celé Evropě... Krásně se měl zrcadlit na klidné hladině Dunaje. 

Jenže ohňostroj se nekonal...Byl odložen o čtrnáct dní kvůli předpovědi OMSZ, ústředního maďarského meteorologického ústavu, který s pravděpodobností na 75 až 80 procent předpovídal pro Budapešť na sobotu bouřku s průtrží mračen. Při podobných oslavách v roce 2006 nastala na dunajském nábřeží v milionovém davu ohňostrojechtivých diváků po vypuknutí bouřky panika, lidé se snažili utéct co nejrychleji do sucha a do bezpečí a následkem bylo na tři sta zraněných a 4 mrtví… To nechtěl Viktor Orbán znovu riskovat. Jenže co se nestalo! Bouřky se točily v různých regionech Maďarska, jen v Budapešti jako na potvoru nic – byl mírný vánek a ani nepršel

To nejzajímavější však nastalo až v pondělí (22. srpna). S okamžitou platností byla odvolána ředitelka OMSZ, mezinárodně uznávaná meteoroložka Kornélia Radics a vláda pro jistotu – jen žádná zbytečná rizika! – dala vyhazov i jejímu zástupu Gyulovi Horváthovi. Tak. Spravedlivý trest! Počasí bude už napříště poslouchat a nebude kazit státní svátky.

Jsou zdánlivé detaily, které o politikovi řeknou víc než celé stránky studií a rozborů.

Víte, na koho jsem si v souvislosti s touto maďarskou epizodou vzpomněl? Na perského vladaře Xerxa, který v roce 480 před Kristem dal bičovat moře a bodat je žhavým železem za to, že mu zničilo pontonový most do Řecka. Proč nechal Xerxes bičovat moře? Protože ještě neexistovali meteorologové. Proč nenechal Orbán bičovat Radicsovou a Horvátha? Protože to by mu dneska už skutečně neprošlo. Ale kdyby mohl, určitě by to udělal, to si dovolím s pravděpodobností na 75 až 80 procent říci.

Co dodat? Svatý Štěpán za to doopravdy nemůže.

 

Dodatek 26. srpna 2022: Krok Orbánovy vlády vyvolal velkou odezvu mezi meteorology. Meteorologové na celém světě, jak se ukazuje, zásadně odmítají nést politickou zodpovědnost za neposlušné chování bouřek a dalších meteorologických jevů. Protestní petici proti vyhazovu svých kolegů podepsali představitelé 42 meteorologických ústavů doslova z celého světa...