Bylo to jako při sněmovních volbách v roce 2021 – Andrej Babiš dlouho vedl a tento razantní nástup si udržoval do samého konce, kdy došlo na sečtení velkých pražských okrsků a jeho náskok se začal zmenšovat – až zmizel úplně. A Petr Pavel nakonec zvítězil s počtem 1 975 056 hlasů (35,40 procenta) nad Babišovými 1 952 213 hlasy (34,99 procenta). Rozdíl je to skutečně nepatrný, ale důležitý, protože symbolizuje, že Andrej Babiš nemůže všechno – i když se tváří, jako by mohl.
Ale pokud by někdo sledoval pouze obrázky z tiskových konferencí ze štábů jednotlivých kandidátú a nerozuměl česky, musel by si myslet, že první kolo letošní prezidentské volby v Česku vyhrála Danuše Nerudová: ovace jejího štábu nebraly konce. Přitom výsledek Nerudové, 13,92 procenta (777 080 hlasů) byl velkým zklamáním: podle některých průzkumů se dokonce jednu dobu rýsovala možnost druhého kola Pavel – Nerudová, tedy bez Babiše, a sama Nerudová se vyjádřila, že za úspěch by považovala 20 procent…
Jenže mladí lidé se prostě potřebují radovat – a Danuše Nerudová vědomě vytvořila svůj štáb z mladých lidí…
Danuše Nerudová je největším neúspěchem průzkumů veřejného mínění. Z ostatních kandidátů kromě první trojice nikdo neměl podle průzkumů šanci postoupit do druhého kola – a tak se také stalo.
Volba pro ostatní kandidáty tak byla (v lepším případě) jen demonstrací určitého názoru nebo postoje a skutečná politická zodpovědnost jejich voličů začíná teď, ve druhém kole. Rozhodnou se pro člověka s mnoha spornými rysy, nebo pro kandidáta, který, jak řekla přesně Danuše Nerudová, představuje zlo? „Velké zlo,“ řekla doslova.
Ostatně Babiš to předvedl v drsné podobě již při prvním veřejném vystoupení po volbě: ta tam byla uměřenost a zdvořilost, viděli a slyšeli jsme gejzír polopravd, lží a agresivních útoků na protikandidáta.
Druhé kolo prezidentských voleb bude referendem o tom, kolika českým občanům se líbí zlo.