Hlavním tématem politické debaty v těchto dnech je vládní rozhodnutí o snížení valorizace důchodů. Červnové navýšení by podle návrhu vlády mělo být menší, než jaké by bylo, kdyby dál beze změny platila současná valorizační legislativa; důchodci ovšem v červnu přidáno dostanou, ale o tisícovku míň. Přitom má jít o rozhodnutí jednorázové, ne o trvalou změnu valorizačního vzorce. Ta by ovšem vzhledem k demografickému vývoji a vzhledem k tomu, že se dožíváme stále vyššího věku, byla více než potřebná. Ale nikomu z politiků se nechce kousnout do kyselého jablka – a zadlužení státu narůstá a narůstá. Tak aspoň nyní tento částečný krok; pokud ovšem ve sněmovně projde...

Opoziční hnutí, tedy ANO a SPD, totiž zavětřila příležitost k velké populistické kampani a nešetří silnými slovy a ve sněmovně chystá obstrukci.

Jistě, každá moc musí podléhat nějaké kontrole, nějaké oponentuře, jinak se zkazí a začne být zneužívána. Takový je jeden z důsledků narušení – v základu dobré – povahy člověka dědičným hříchem.

Takže i špatná, i nemravná opozice je lepší než žádná. A opozice ANO a SPD, která se v Poslanecké sněmovně staví proti současné pětikoaliční vládě, špatná je. Strašně mi vadí její hecířská a polopravdivá argumentace. Vláda přece nebere důchodcům peníze z kapes, jak slyšíme, jen by jim chtěla přidat do kapes peněz méně; vláda neupírá důchodcům peníze, na které mají nárok ze zákona, ale chce – a taková je na základě voleb její pravomoc – zákon změnit; ostatně i nynější zákon, který nám chce opozice ve své demagogii představovat jako jakousi přírodní danost, byl přijat v nějaké chvíli nějakou vládou a nějakou sněmovnou.

A o to právě jde: v době, kdy byly přijaty nyní platné zásady vyrovnávání inflace nárůstem důchodů, si nikdo neuměl představit tak šílenou inflaci, jakou prožíváme nyní. I při zvyšování platů si dnes koupí zaměstnanci za své peníze méně zboží a služeb; snižuje se i příjem živnostníků – a pouze důchodci by měli mít běsnění současné inflace plně kompenzované? I když sám pobírám důchod, musím říct, že by to nebylo spravedlivé.