Rozčilení není program, měl prý v oblibě říkat prezident T. G. Masaryk. Emoce – zejména negativní, a ze všeho nejvíc strach však nejen není program, ale znamená často úplné vysazení logiky a zdravého rozumu: kdo jedná ze strachu, je snadno manipulovatelný a pravidelně dělá chyby – zejména v odhadu velikosti a tvaru nebezpečí. Strach má velké oči, říká přísloví.

Často dostávám maily a odkazy, které se snaží burcovat proti islámu. Například obrázky hrůzných zločinů, zejména Islámského státu, a k tomu komentáře typu: podívejte se, TO JE ISLÁM! Věc je ovšem složitější: proti Islámskému státu bojuje jednak letecky koalice, kde jsou zastoupeny i muslimské země (například Katar), jednak pozemní jednotky Irácké armády – tedy muslimské armády a dnes i Turecko, muslimské, a potom Kurdové, rovněž muslimové...

Je ovšem nepopiratelný fakt, že NĚKTEŘÍ MUSLIMOVÉ KŘESŤANY VRAŽDÍ, A TO ZCELA GENOCIDNÍM ZPŮSOBEM, MASOVĚ A SYSTEMATICKY; jen bych byl rád, aby se místo zvolání TAKOVÝ JE ISLÁM jasně řeklo, že takto nejednají ani zdaleka všichni muslimové a že není možné házet muslimy do jednoho pytle (jako všichni Němci nejsou nacisté a všichni Romové lenoši). Karadžićovi křesťanští Srbové povraždili tisíce neozbrojených muslimů v Bosně: také bych si nepřál, aby někdo k tomu poznamenal: TAKOVÉ JE KŘESŤANSTVÍ... 

Je myslím třeba, aby se jasně poukázalo na to, že titíž muslimové, kteří vyvražďují blízkovýchodní křesťany, vyvražďují rovněž jiné muslimy: v případě Islámského státu vraždí, důsledně, muslimské Kurdy. Jak věci nejsou jednoduché, ukazuje i nedávný výrok jordánské královny Ranji, že umírnění muslimové bojují nedostatečně proti Islámskému státu. I Ranja je ovšem muslimka.

Islám prostě nikdy nebyl jednotný, muslimové se vždy zabíjeli mezi sebou, Turci bojovali s Araby, sunité se šíity a tak dále; a jen díky schopnosti rozehrávat jedny muslimy proti druhým se ve středověku v Palestině, uprostřed muslimského moře, udržely po celé století křesťanské křižácké státy. I dnes je možné porazit muslimský arabský extrémismus jen s pomocí jiných muslimů, Kurdů, Turků, konzervativních Arabů (i když s nimi jistě mnohdy v mnohém nesouhlasíme).

Zjednodušováním se, myslím oslabujeme.