Politické hnutí Starostové a nezávislí a Karel Schwarzenberg mají jednoho společného jmenovatele, tím je Miroslav Kalousek. Obojí využil, aby mohl etablovat svou novou politickou stranu TOP 09, která by se bez Schwarzenberga nemohla uchytit ve velkých městech a bez Starostů na venkově.

Podruhé již Starostové s TOP 09 kandidovat nechtěli – a vybrali si, jak známo, za partnerku KDU-ČSL a pak se s ní rozešli (další společný jmenovatel s Miroslavem Kalouskem), když velkorysá nabídka lidovců měla mít podobu účasti, a nikoli, jak se původně řeklo, koalice: rozdíl byl přitom jen ve slovech a ne v síle zastoupení na kandidátkách...

Průzkumy preferencí dnes Starostům a nezávislým šance na vstup do Poslanecké sněmovny nedávají – i když témata jejich předvolební agitace nejsou tak špatná.

V mém domovském & rodném Jihomoravském kraji je lídryní Starostů a nezávislých Jana Krutáková. Starostkou Moravské Nové Vsi už není, tak bude asi nezávislá. Ale přesto jde do voleb s úžasným heslem: „Řídit stát jako obec.“ Blbý slogan jednoho politika, tím myslím ovšem Andreje Babiše, má, jak se zdá, sílu indukovat stejně blbá hesla i u jeho konkurence. Rozdílů mezi tím, jak se řídí stát a jak se řídí obec, je samozřejmě tolik, že nemá smysl to ani rozebírat.

Heslo „Řídit stát jako obec“ má navíc právě v případě Jany Krutákové pikantní příchuť. Tato paní se za to, jak řídila Moravskou Novou Ves, octla před soudem. Bez schválení v zastupitelstvu podepsala smlouvu na pronájem obecních pozemků pro solární elektrárnu na 25 let za nájemné 4 Kč za metr čtvereční ročně, přičemž podle obvyklých cen v obci (řídit stát jako obec!) by to mělo být asi 16 až 20 Kč. Obžalovaná za zneužití pravomoci veřejného činitele však byla pouze ona, ne už úředník Katastrálního úřadu v Břeclavi, který smlouvu zapsal rovněž v rozporu se zákonem.

Za elektrárnou Solarpark Moravská Nová Ves stál přitom (kromě dalších) i Marek Zukal, postava opravdu podivná: bývalý předseda Unie svobody – DEU v Brně, což byla vskutku prapodivná parta, pak vládní zmocněnec pro Znojemsko a Hodonínsko plus náměstek Dany Bérové, ministryně velmi přechodně vytvořeného rezortu informatiky ve vládě Jiřího Paroubka.

Podstatné jsou aspoň pro mě nyní dvě okolnosti: soudy nakonec po různých peripetiích Janu Krutákou všech obvinění zbavily, ale s odůvodněním, které mi připadá nedůvěryhodné.

Možná by Jana Krutáková mohla kandidovat s heslem: „Řídit stát jako justici.“