Rok. Rok války na Ukrajině.
Přiznám se – a myslím si, že nejsem sám: 24. února 2022 mě nenapadlo, že ruský vpád na Ukrajinu, který tehdy překvapil celý svět, by mohl být začátkem dlouhé, krvavé a mimořádně kruté války; války, která ani po roce nebude v dohledu konce…
Stydím se za to, ale před rokem jsem si – tak nějak mechanicky – myslel, že zlo – opět: tak nějak automaticky – zase zvítězí a že odpor Ukrajinců za pár týdnů či měsíců skončí a upevní se moc zla. Že vše skončí tak, jako skončil úžasný a už se zdálo vítězný odpor Bělorusů proti diktatuře, jako skončily protesty v Myanmaru – a leckde jinde.
Nestalo se tak a Ukrajina stále bojuje. A potřebuje naše modlitby. Jak dlouho ještě bude tato statečná země klást odpor mnohem silnějšímu protivníkovi?
Máme víru, že David, ke kterému ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal svoji zemi, může i ve východní Evropě porazit Goliáše?
Valné shromáždění OSN včera (23. 2. 2023) v nové, od začátku invaze již třetí rezoluci podobného obsahu, vyzvalo k „spravedlivému a trvalému míru“ a vyzvalo Ruskou federaci, aby okamžitě stáhla své jednotky z území Ukrajiny na její mezinárodně uznávané hranice (které, připomeňme, Rusko od doby rozpadu Sovětského svazu dvakrát potvrdilo a garantovalo, včetně ukrajinské příslušnosti Krymu). Pro rezoluci hlasovalo 141 států včetně Česka; proti bylo sedm členských zemí OSN, kromě Ruska Bělorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severní Korea a Sýrie. Tedy sedm nejhorších diktatur světa, z nichž o každé by se jenom za uplynulý rok dala napsat kniha s názvem Porušování všech zásad lidskosti.
Zajímavější než hlasování těchto sedmi izolovaných hanbářů světové politiky se mi jeví, že 32 i velkých a někdy i rozumných zemí z Asie a Afriky se zdrželo – tak Čína, Indie, Jižní Afrika, Pákistán... Jsou to země, které Rusko leckdy i velmi aktivně podporují, ale ani ony si netroufají takříkajíc před tváří celého světa vyslovit jasné ano k agresi…
Rezoluce. Jasně převažující názor světa.
A co bude za rok? Další rezoluce, další boje?
Je válka na Ukrajině jen předehrou ke třetí světové válce, jako byly balkánské války v letech 1912 a 1913 předehrou k první světové válce a italský vpád do Habeše v roce 1935 a občanská válka ve Španělsku v letech 1936–1939 předehrou ke druhé?
Nevíme, nikdo neví.