Podle nejnovějších zpráv je slovenský premiér Robert Fico po včerejším hrůzném atentátu v Handlové – a po několikahodinové operaci – už mimo ohrožení života. Díky Bohu za to.
Všichni světoví lídři, i ti čeští, atentát okamžitě odsoudili a vyjádřili Robertu Ficovi přání brzkého uzdravení – k tomu je možné se jenom připojit.
Mezi všemi politickými projevy mne nejvíc zaujala slova českého prezidenta Petra Pavla, podle něhož by atentát na Roberta Fica měl být pro nás „varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti“.
Myslím, že každý veřejný činitel a politik by se teď měl zamyslet nad tím, kolik negativity, nenávisti, zloby právě on přinesl do veřejného prostoru, veřejné diskuse a do celé společnosti.
Ale nejen veřejní činitelé – i my prostí a obyčejní občané bychom si měli položit takovou otázku. Kolik zloby šíříme každý ve svých řečech a vyjádřeních na sociálních sítích – ale též kolik negativních emocí hýčká každý z nás ve svém srdci. A ještě máme přesvědčení, že právě prudkou a nenávistnou polemikou nejlépe bojujeme za pravdu – nebo dokonce za Pravdu.
Slova nejsou bez spojení s nábojnicemi; zlé řeči nepadnou nikdy do prázdna, zlá slova zůstávají a sbírají se a vedou ke zlým činům.
Nejsilnější slovenská opoziční strana Progresivné Slovensko oznámila, že odvolává všechny protivládní demonstrace a do odvolání zastavuje jakoukoli politickou aktivitu; to je podle mého názoru správný krok.
Špatný krok je naopak vyjádření některých (naštěstí ne všech) činitelů slovenských vládních stran, kteří z viny na atentátu a z šíření nenávisti obvinili opoziční strany a média a snažili se drze a nestydatě i z tragické události v Handlové vytloukat honem jakýsi nový politický kapitál... Jenže ve dštění zloby, kdybychom to i teď měli porovnávat, byly vždy „úspěšnější“ strany současné vládní koalice.
Ovšem ke zbrani sáhl jeden z odpůrců Roberta Fica.
Jakékoli obviňování dnes jen zmnožuje zlo. Namístě je ticho a zamyšlení – a pro toho, kdo se jí nebojí, i modlitba. Ale jsou toho lidé ještě vůbec schopni?
Nejen na Slovensku, nýbrž i u nás. Všude.