V první chvíli, když nastal výbuch v osloské vládní čtvrti, se spekulovalo o islámu: oprávněně spekulovalo – vždyť kolik podobných činů spáchal v posledních dvaceti letech někdo jiný než muslim? Pak se oznámilo, že někdo oblečený v policejní uniformě, někdo vysoký a modrooký, začal střílet patnácti- až osmnáctileté děti na letním táboře norské vládní Dělnické (= sociálnědemokratické) strany... Obětí, o kterých referovala média, postupně přibývalo... Zděšení, lítost a soucit s obětmi a pozůstalými...  Co jiného dodat?


Střelec nejdříve na dálku odpálil nálož v Oslu a potom se na ostrůvku v jezeře třicet kilometrů od Osla ohlásil jako někdo, kdo má tábor Dělnické strany chránit právě kvůli explozi ve vládní čtvrti...

Ta rafinovanost a záludnost celého plánu rovněž jako by ukazovala na muslimské teroristy... A už se mluvilo o souvislosti s členstvím Norského království v NATO, účastí norských vojáků v Afghánistánu a podílem Norska na bombardování Libye... Kaddáfí přece pohrozil teroristickými útoky v Evropě! A Norsko je země s relativně málo důslednými protiteroristickými opatřeními, země pověstně spořádaná, bohatá, solidní, liberální! Když zaznělo, že předpokládaný pachatel je křesťan a Nor, paradoxně jsem v první chvíli pocítil úlevu... Je to, tak říkajíc, mezi námi...

Na dnešní tiskové konferenci norské policie v Oslu zaznělo, že vyšetřování bude ještě dlouhé, a nebyly, s ohledem na vyšetřování, sděleny žádné podrobnosti; ovšem bylo potvrzeno, že zadržený předpokládaný pachatel je konzervativní křesťan s protiislámskými postoji.

V tu chvíli jsem pocítil něco jiného: uvědomil jsem si, že asi takhle je slušným muslimům, jako mně bylo v tu chvíli: honem jsem cítil potřebu někam TAKHLE VELIKÝMI PÍSMENY napsat, že já sice jsem také konzervativní křesťan, ale s vražděním sociálnědemokratických dětí po desítkách (... … … taková hrůza!) OPRAVDU nemám nic společného! Ale dodám ihned ještě něco, co i rozumní a umírnění muslimové dodávají neradi: ODSUZUJI, ODSUZUJI takové šílené vraždění: a s křesťanstvím NEMÁ NIC SPOLEČNÉHO!

 Nemá!
 

Co jiného dodat?