Už jste měli v ruce publikaci YOUCAT? Letošní novinku Karmelitánského nakladatelství, které pod tímto názvem vydalo Katechismus katolické církve pro mladé (což je podtitul)?

Vychází ve verzi vázané (295 Kč) a brožované (200 Kč), má 302 strany, bohatou fotografickou a ilustrační výbavu a kolem hlavního textu jsou v margináliích doprovodné biblické a jiné vhodné citáty a definice klíčových pojmů, jejichž rejstříky jsou v závěru knihy.

Text sám odpovídá tematickému členění mateřského Katechismu katolické církve (KKC). Specifické na textu je, že je uspořádán do kratších výkladových pasáží podle KKC, uvedených otázkou a doplněných vysvětlujícím komentářem. Jak nápaditá typografická úprava, tak zpracování témat vychází vstříc mladým. (Když se budou ptát, máte jim co dát!)

Na jaké otázky lze v YouCatu hledat odpověď? První díl se věnuje tomu, čemu křesťané věří, a je strukturován podle katolického vyznání víry, Kréda. Druhý díl se zmiňuje o svátostech – iniciačních (křest, biřmování, eucharistie), uzdravujících (svátost smíření, svátost nemocných) a svátostech společenství a poslání (svátost kněžství, svátost manželství). Třetí díl (po prvním dílu, který mluví o víře z hlediska teoretického) pojednává o víře praktické, o tom, jaké morální zásady víra přináší pro naše jednání. Tento díl je zpracován podle jednotlivých přikázání Desatera. Díky svému vztahu k životní praxi je myslím nejinstruktivnější a také je podán se zřetelem k životní situaci, v níž se nachází mladý člověk v moderní době. Dá se číst i jako spolehlivé zpovědní zrcadlo, jež dává odpovědi na všechny klíčové otázky, které mladý člověk dnes má či může mít. Čtvrtý díl, také praktický, přináší poučení o modlitbě.

Ptáte se, jak rozumět onomu zvláštnímu slovu YouCat? Je to zkratka z anglických slov youth a catechism, „mládež a katechismus“, a zároveň nese význam „ty a katechismus“. Název svou hravostí poukazuje na vstřícnost celé knihy, jež otevírá vysoce teoretický svět KKC nejen mladému čtenáři.