Je zima. I skupina evropských intelektuálů, která se vždycky po deváté shromáždí u nás před kostelem, se včera moc nezdržela a rozešla se do tepla. A vůbec! To je pořád řečí o globálním oteplování – a přitom takhle mrzne! Příroda se asi řídí aktivistickým heslem: Otepluj globálně – ochlazuj lokálně! Je zima. Včera jsem chtěl jít dokonce do divadla, docela jsem se těšil, ale když je taková zima, tak jsem nešel – jakmile je zima, nic mě nebaví; to musím sebekriticky přiznat. Jen ať mi nikdo nepovídá, že je to dobré pro zemědělství! Ve Středomoří je také zemědělství – a takhle moc tam nemrzne ani teď! Zima je pro mě taky příležitost, jak se pocvičit v demokracii. Většina obyvatel si už mrazy přála, a tak je dostala; menšina nás teplomilných, kteří jsme mrazy neobjednávali, se musí podřídit. Tak jen ať mrzne! Aby to lidi přestalo bavit – a přáli si už konečně jaro.

No, nějak žiju... Láduju se C vitaminem – a říkám si, že pokud ho beru moc, tělo ho vyloučí (a vědci potom budou zjišťovat, že ve vodě je u nás silný obsah C vitaminu!). Hlavně neonemocnět, říkám si pořád, NEONEMOCNĚT! Jakmile onemocním, půjdu měsíc z jedné chřipky do druhé, a až se viry unaví stonáním (tedy ne svým, mým stonáním!!!) a dají si chvíli volno, nastoupí na jejich místo jinak neškodné baktérie, které prý mám normálně v těle, a budou mě trápit zase ty! To se pak změní laboratorní nález, ale mě bude pořád blbě – to znám!

Je rovněž s podivem, že na rozdíl od jiných spotřebičů, například plynového kotle, který teď na sebe po pár měsících klidného života strhl egomanicky pozornost parádní, velkou poruchou, televizní & rozhlasové přijímače – a hlavně vysílače – fungují v mrazech normálně; říká se „rozhlasové a televizní vlny“ a asi na tom něco bude: audiovizuální vysílání se prostě nějak elektronicky zachumlá do své vlny – a už mi ukazuje prezidenta Vladimira Putina, jak přísně promlouvá ke dvořanům z Gazpormu: Především uspokojit požadavky ruských odběratelů! A dodávky do Evropy? Ty také splníme! Samozřejmě to není pravda (jinak by se tento televizní rozhovor ani nemusel odehrávat) – ale do Česka prý, na rozdíl od o 30 procent zkráceného Německa, plyn plyne normálně; myslím si, že je to zásluha Jaderné elektrárny Temelín. Tedy tendru na její dostavbu – o který, jak známo, Rusové usilují ze všech sil: prostě, jen se neukázat jako nespolehliví partneři! Takže to je, aspoň podle této mé teorie, zářný – a přímo zářivý příklad, jak může jaderná energetika účinně podporovat plynové energetické zdroje!

„Sníh je krásný, ale všichni už se těšíme na jaro,“ řekl prý včera v Římě Svatý otec poutníkům. Pinie prohýbající se pod tíhou sněhu – to je obraz! A některé se prý i pod tím sněhem lámou! A jaké by to mohlo mít další, symbolické významy! „Pinie pod sněhem“ – úžasné! Určitě to použiju jako název své příští básnické sbírky! Tak nebrat, už jsem si to tady zarezervoval!