Vláda Petra Nečase získala dnes, 27. dubna 2012 ve 20.19 důvěru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky; proti ní hlasovalo 93 poslankyň a poslanců, svou podporu vládě vyslovilo o 12 zákonodárců více – tedy 105; dva poslanci se k hlasování nedostavili.

Petr Nečas začínal s většinou 118 poslanců, pak jich měl 115, 113 – a nyní 105; těchto 105 však netvoří skutečnou vládní většinu – například nyní již nevládní a o „peakovce“ zmenšený poslanecký klub Věcí veřejných souhlasil s tím, aby tři jeho členové podpořili vládu, proti které se vyslovilo jak vedení strany i poslaneckého klubu: protože pád vlády by znamenal nové volby a ty už úplný konec Věcí veřejných...

Jen 100 poslanců tvoří skutečně pevnou vládní oporu; Petr Nečas tak bude muset podporu pro další reformní zákony více či méně obtížně vyjednávat, zejména poté, co se mu do sněmovny vrátí z převážně oranžového Senátu.

Plačtivá a ublížená vystoupení poslance Víta Bárty a jeho poslanecké manželky v debatě před hlasováním i potom nepotvrzují podle mého názoru spekulace, podle kterých je rozdělení poslaneckého klubu Věcí veřejných jen další intrikou Víta Bárty (ledaže by oba byli tak geniální herci), realizací plánu, jak si zachovat místa ve vládě i výhodu opozičního politika bojujícího proti vládě, věru nepříliš oblíbené... Možná, že Bárta kdysi něco takového plánoval (bylo by mu to podobné), ale uskutečnilo se to nyní bez jeho vlivu – a proti němu.

Vláda bez Bárty je sice slabší – ale vlastně silnější: má méně poslanců ve sněmovně, ale vládnout se jí podle mého názoru bude přesto líp; ubude sporů, ubude skandálů, přibude času na reformy, které nejsou ve všem správné, příliš se starají, aby na nich vydělali i velcí finanční hráči, ale Nečasova vláda je ta vláda, která s bobtnající dluhovou zátěží poprvé dělá aspoň něco...