V náboženství jsem byl žák nepozorný – a spíše rošťák rušitel. Do osmnácti let jsem se přijetí Božího milosrdenství spíš bránil – ale byla to moje zbožná babička, kdo mi ukázal cestu ke Kristu a k Panně Marii. Později na mne zapůsobila kniha Zjevení Panny Marie na Turzovce, vydaná v Rakousku, a začal jsem více přemýšlet o Bohu.

 

 

 

 

Babička mi jednou říkala, když jsem ji přijel navštívit: ,,Viš, Pavliko, já si s Panenkó Marijó decky povidám, kdež so tade sama.“ Když byla  na světě ještě prababička – její maminka – modlívaly  se spolu denně růženec. Tu a tam jsme jim při návštěvě přišli do modlitby. Moc dobře si pamatuji na hluboký vnitřní pokoj, který na mne vždycky dýchl z jejich skromné světničky. Vzpomenul jsem na to i před naším panem farářem. Řekl s úsměvem: ,,To bylo ovanutí Ducha.“ Teď už i vím, Kým bylo naplněno její srdce.

Její život sestával z neustálé manuální práce. Plody jejího života? Pět dětí naplněných radostí ze života, i když žily ve velmi skromných podmínkách, a za jejího života ještě 14 vnoučat a 14 pravnoučat. Zemřela na svátek Všech Svatých.

Dědeček, velký mariánský ctitel, zemřel, když mi bylo dvanáct let, takže jsem si ho neužil tak jako babičku, která ho přežila o osmnáct let. ,,Vojtěch mně hodně pomohl," vzpomínala na něho.

Pamatuji si ho jako člověka radostného, se smyslem pro humor. Pracoval stejně jako babička v jednotném zemědělském družstvu. Znal ho i dědeček mojí ženy. Když jsme na něho vzpomínali, říkal:,,S Vojtěchem bévala decky sranda." Jezdívali spolu na poutě...

Pevnost víry dědy a babičky byla vyzkoušena komunisty, když se měli zříci náboženství a vstoupit do KSČ, aby se jejich dcera dostala na  vysokou školu – to ale pro ně bylo nepřijatelné, a tak teta  skončila na učňáku.

Když už vzpomínám na čas totality v souvislosti s prarodiči, nemůžu nevzpomenout na mého pradědečka z tátovy strany, který si vypůjčil na zemědělské stroje, ale když přišli komunisté k moci, přišel o ně při zakládání státních statků. Soudruzi ale byly velkorysí – stroje mu sice vzali, ale dluhy za stroje, které bylo třeba splácet ještě několik let, mu nechali... Tak to za totality bývalo.