I když už jsou dnes leckde ve světě nejen plukovnice, ale i generálky, přesto mají ženy – v globálním měřítku vzato – pořád ještě odslouženo mnohem méně hodin ve zbrani než muži; někomu se proto může líbit, když v čele resortu obrany stane žena (a ke všemu třeba ještě mladá a těhotná jako v socialistické vládě ve Španělsku); podstatnější než pohlaví však je, jak dotyčná osoba zvládá svou práci. Vlasta Parkanová, český příklad ženy představené vojsku, dnešní místopředsedkyně sněmovny za TOP 09, kupříkladu byla mimořádně špatnou ministryní obrany. Věnovala se zajímavým společenským příležitostem (například obdarovala premiéra své vlády Mirka Topolánka miniaturními maskáči pro jeho novorozeného synka Nicolase s tím, že Nicolas bude vojákem) – ale jinak nechávala volné ruce různým ekonomickým mafiím, které se od té doby tak, pozvolna, po troškách dostávají do hledáčku policie... Nyní policie požádala sněmovnu i o vydání samotné Vlasty Parkanové. Je to krok logický. Jestliže je činěn za zlodějnu svých podřízených v bývalé vládě Mirka Topolánka odpovědným Alexandr Vondra (a to zejména stranou, ke které patří i Vlasta Parkanová), pak by podobná spravedlnost měla platit vůči všem; očekávám tedy, že zvláště poslanec Miroslav Kalousek, až dojde na hlasování ve sněmovně, podpoří vydání Vlasty Parkanové plamenným projevem!

 

Podpoří? Spíše nepodpoří.

 

Představa, že by člen vlády vedené ODS mohl stanout před soudem, už natolik rozrušila premiéra Petra Nečase, že se mu ve čtvrtek (14. 6. 2012) v rámci interpelací podařil skutečně mimořádný úlet. „O tom, kdo bude nebo nebude ve vládě,“ pravil, „nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků...“ Snad má premiér, aspoň to tak vypadá, nějaké echo, že Vlasta Parkanová by mohla být jenom pokusný balonek a že následovat má i žádost, aby k trestnímu stíhání byl vydán i někdo ze současných členů vlády...

 

Každopádně, dovolím si poznamenat, pokud by český státní aparát fungoval tak, jak demokratický státní aparát má fungovat, každý by měl svou práci: policejní plukovníci a podplukovníci by honili zločince, státní zástupci by na to nestranně dohlíželi a premiér ani opozice by se do toho pokud možno nepletli.