Proč zkolaboval systém registrace vozidel? Já myslím, že to byl hackerský útok. Velice rafinovaný hackerský útok, jelikož počítačový systém registru motorových vozidel nezkolaboval ihned, všude stejně a naráz, nýbrž si kolaboval postupně a na různých místech různě, umíral a opět ožíval a dosáhl tak daleko většího destruktivního efektu.

Musel to být hackerský útok. Jinak to není možné. Firma, která roky plní zakázky Ministerstva obrany, a to – podle slov mluvčího ministerstva – bez jakýchkoli problémů, vždy včas a kvalitně, by přece nemohla odevzdat takto zmršený produkt a natolik poškodit své dobré jméno. To se jen ministr dopravy Pavel Dobeš a jeho nesčetní náměstci a vrchní ředitelé snaží uklidnit obyvatelstvo a aby nevypukla panika, omlouvají se za něco, co nespáchali, a slibují brzké fungování systému, na který už několik týdnů nemají žádný vliv.

Musel to být hackerský útok, ale tím se tak velký zmatek ještě nevysvětluje. Jde současně o něco ještě daleko závažnějšího. Musela to být i sabotáž. Na slovo sabotáž jsme už zapomněli, jako by to byl pojem jen z dob studené války – ale právě to, co se teď děje na Bohdalci a na dalších místech, kde se registrují motorová vozidla, dokazuje, že sabotáž ještě existuje! Jinak než sabotáží se přece nedá vysvětlit, že systém registrující motorová vozidla je sice propojen s registrem ukradených vozidel na Policejním prezidiu, to je samozřejmé, ale Ministerstvo dopravy neposkytlo policii nutné údaje o požadavcích na připojení, takže ve chvíli, kdy ajťáci už následky hackerského útoku téměř odstranili, systém zkolaboval znova.

Krtek zanořený na Ministerstvu dopravy (a jistě, jak jinak, řízený ze zahraničí) odvedl skutečně skvělou práci. Však také ministr dopravy Pavel Dobeš s agenty cizí mocnosti na svém ministerstvu rázně zatočil: sesadil je z funkcí, přeřadil je na jinou práci, kde ještě nesabotovali, a některým z nich dokonce snížil osobní ohodnocení.

Ovšem ještě by měl začít, a to hodně rychle, jednat i ministr obrany Alexandr Vondra. Situace je totiž vážná. Není myslitelné, aby teďkom šéf obrany předával ceny na Letní filmové škole v Uherském Hradišti – i když i to je třeba, aby se ministr obrany začal včas zaučovat: mají se rušit některá ministerstva a podle informací Skleněného kostela už bylo dávno rozhodnuto, že právě obrana a kultura, jako dvě nejzbytečnější ministerstva v naší zemi, se mají sloučit jako první.

Ale jde o něco jiného. Sabotážní agentura totiž právě teď vyhrála na (tolik spokojeném) Ministerstvu obrany konkurs na počítačovou obsluhu jedné z klíčových českých zpravodajských agend. Je to jasné: předchozí dobrá práce pro obranu – to bylo jen budování důvěry a nynější nepořádek s registrem motorových vozidel je jen generální zkouška na kolaps, který nastane už co nevidět v českých tajných službách, pokud Alexandr Vondra včas nezasáhne.