Pijte rychle, ňák se stmívá,“ pravil cynický vtip, kterým jsme se bavili jako nezralí středoškoláci; a jiný ze stejné doby pravil, že se prý k „tuzexovému balení“ Výčepní lihoviny, nejlevnějšího tehdejšího tvrdého alkoholu, přidávala bílá hůl... Byli jsme ovšem velmi pitomí – vzpomínám si na spolužáka, který (kupodivu bez následků) pil „Spiritus denaturowany“ kupovaný v Polsku; asi, s ohledem na potencionální konzum, nebyl ten líh přece jen „denaturován“ tak důsledně...

Ovšem pokud lidé na otravu metylakoholem z nelegálně pálených a prodávaných lihovin opravdu umírají – a jiní mají trvalé následky, jak se v těchto dnech dozvídáme z médií - pražádná legrace to už není...

Havířovská policejní mluvčí se vyjádřila, že ilegální alkohol je pro tento kraj typický a že se tam o něj „zakopne všude“; jistě to bude pravda – vždyť kdo to má vědět lépe než právě místní policie. Koho jsem znal z Ostravska, ten pil – nebo aspoň věděl, kde sehnat „vařonku“.

Stejně typické je domácí pálení i pro Slovácko – kde jsou už také hlášeny případy současné metylakoholové epidemie. Ale typické už není, aby lidé umírali a oslepli... Pálilo se sice nelegálně, ale ne nekvalitně.

Není tedy podle mého názoru náhoda, že se tak velké množství tragédií z nesprávného lihu odehrává právě teď. Je krize. Lidí pijí víc a mají méně peněz. A ziskuchtivci chtějí vydestilovat a prodat co nejvíc. Je to varování – a upozornění na únosnost a následky adresované těm, kdo vládnou a rozhodují. Lidé potřebují pomoc – a jinou než líh a jiné jedy.