Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky včera (19. 9. 2012) po krátké debatě přehlasovala veto prezidenta republiky Václava Klause a zákon o hospodaření s energií tak byl zachráněn... Nově postavené či adaptované starší domy (od 1. 1. 2019 veřejné a od od 1. 1. 2021 soukromé) budou muset mít štítek potvrzující, že jejich energetická náročnost je „téměř nulová“ – což podle evropské výkladové praxe představuje 10 kW na metr čtverečný (přičemž dosavadní česká norma stanovuje 100 kW na metr čtverečný).

Zajímavé na debatě, která je vlastně jakýmsi „čtvrtým čtením“ již jednou přijaté zákonné normy, bylo, že prezidentem odmítnutý zákon kritizovali svorně poslanci opoziční i vládní, ti vládní ovšem dodávali, že pro normu nakonec ruku zvednou.

Pro povinné certifikování všech staveb termokamerami se vyslovili jen poslanci od sociální demokracie odštěpené partaje Národní socialisté – levice pro 21. století. Ani se přitom netajili tím, že jsou zlobbovaní těmi, kdo mají na zákonu ekonomický zájem; zatímco poslanec a expremiér Jiří Paroubek hovořil ještě trochu kultivovaně, poslanec a exhokejista Jiří Šlégr četl jakýsi papír, který mu dali do ruky. Komické bylo, že prezidentovi Šlégr vytýkal, že si zákon „dost dobře nepřečetl“ – přičemž jemu samému četba stanoviska jeho sponzorů činila skutečně velké potíže: pletl si „zásady“ a „zásahy“, jen s obtížemi vyslovoval delší a méně známá cizí slova, (roztomile například škobrtal o opakované slovní spojení „vládní ingerence“)... Ševče, drž se svého kopyta, hokejisto, drž se hokejky – ledaže bys nám chtěl ukázat, jak bude vypadat levice v jedenadvacátém století!

Zlobbovaná však byla jistě i vládní strana, která argumentovala vlastně jen tím, že pokud Česká republika bruselskou směrnici nepřijme, Evropský soudní dvůr ji odsoudí k pokutě, která může činit v přepočtu takových 130 až 500 tisíc korun denně... Ministr Martin Kuba vysloveně lhal, když říkal, že zákon jen přebírá bruselskou směrnici a nic k ní nepřidává, kromě zmírnění, podle kterého stačí jen jeden certifikát na celý dům a nemusí se dělat nový pro každý byt zvlášť – faktem je, že vláda především uspíšila platnost normy, která tak dolehne na majitele a stavitele nemovitostí o čtyři roky dříve, než by musela...

Česká politika – nemravnost a bída, kam člověk pohlédne.