První kolo přímé volby prezidenta České republiky: Miloš Zeman 24,2 %, Karel Schwarzenberg 23,4 %, Jan Fischer 16,4, Jiří Dienstbier 16,1 %, Vladimír Franz 6,8 %, Zuzana Roithová 5,0 %, Taťána Fischerová 3,2 %, Přemysl Sobotka 2,5 %, Jana Bobošíková 2,4 %.

Miloš Zeman potvrdil svou roli favorita, ale kdo překvapil, je Karel Schwarzenberg. Před několika hodinami, ještě než se uzavřely volební místnosti, jsem telefonoval se svojí kamarádkou Alenou. „Možná se Schwarzenberg dostane i do druhého kola,“ říkala. „To určitě ne,“ oponoval jsem jí. A dodal jsem, že se to tak může jevit nám, protože se pohybujeme mezi samými Schwarzenbergovými voliči. NAKONEC SE SCHWARZENBERG NEJEN DO DRUHÉHO KOLA DOSTAL, ALE OD VÍTĚZNÉHO MILOŠE ZEMANA JEJ DĚLÍ POUHÝCH 8 DESETIN PROCENTA. A Karel Schwarzenberg našel i vhodné heslo pro druhé kolo prezidentských voleb, když označil Miloše Zemana za člověka minulosti. Dej to Bůh!

Končící prezident Václav Klaus označil, jak známo, přímou volbu hlavy státu za chybu, a to „fatální“ – tedy osudovou... A také řekl, že prezidenta nám „vyberou média“; snad na tom něco je, dodávám ironicky: Schwarzenberg vládl nejen na internetu, ale podpořila ho i taková důležitá média, jako jsou Hospodářské noviny a Skleněný kostel...

Jan Fischer, druhý největší favorit, zůstal třetí; Vladimír Franz, v řadě průzkumů třetí, je pátý. Otázka „malých“ nezávislých kandidátů je ambivalentní: co je to v jejich případě úspěch – a co neúspěch? I poslední Jana Bobošíková získala 123 tisíc hlasů; to je víc než počet obyvatel většiny krajských měst. Avšak kdo nejvíce prohrál, to jsou velké politické strany, zejména ODS. „Velkostranický“ kandidát levice Jiří Dienstbier zůstal o více než 8 procent za Milošem Zemanem, kterého voliči vnímali jako nezávislého – kandidoval za stranu vytvořenou osobně pro něj. A 2,5 % pro Přemysla Sobotku, kandidáta nejsilnější vládní strany, je výsledek, který by v řadě zemí vedl k okamžité demisi předsedy strany a premiéra jako toho, kdo v roli lídra strany selhal (nevím ve prospěch koho, asi Martina Kuby...).