Nedávno jsem při diskusi s několika váženými teology zaslechl názor, že od počátku pontifikátu papeže Františka jsou „závislí“ na stanici Radio Vaticana, neboť sledují vše z jeho života a čtou jeho texty. Když jsem podotkl, že já jsem takto „závislý“ už od předchozího pontifikátu, moc nechápali.

Papež František se při svatodušní vigilii podivoval: „Proč všichni voláte Ať žije papež František? Máte volat Ať žije Ježíš!“ 

Po smrti Jana Pavla II. se do Říma sjelo velké množství lidí, kteří čekali v nekonečných frontách, aby se mohli rozloučit se svým milovaným papežem. Tehdy se kardinál Joseph Ratzinger vyjádřil v tom smyslu, že z toho nelze usuzovat na hloubku víry lidí. Domníval se, že pro mnohé to může být touha po tom, prožít intenzivní zážitek pro něj samotný – zážitek, který nemusí mít moc společného se zbožností lidí a intenzitou jejich vztahu s Bohem. Byl tedy poněkud skeptický k tomu, aby z těchto událostí byl vyvozován nějaký zásadní obrat lidí k Bohu. On sám pak jako papež dával menší prostor k hlasitým radostem z jeho osoby a tleskání jeho homiliím a snažil se věřící více ztišit.

Je třeba si položit otázku: Kým je pro nás papež? Je pro nás náměstkem Ježíše Krista, svatým Petrem, kterého milujeme, respektujeme a necháme se jím vést, to znamená: bereme jeho učení vážně a s pokorou je přijímáme do svého duchovního života, abychom v jednotě s ním stále rostli ve víře? Nebo jeho homilie neznáme a nepovažujeme za nutné je ani číst? Čím je potom setkání s ním? Jde o hluboký akt víry, kdy vytrženi ze světa prožíváme hlubokou radost a vděčnost Bohu, která dalece přesahuje naše chápání, nebo jde o setkání se superstar, s podobnou, jako jsou třeba herci či zpěváci? Zůstává nám po setkání se Svatým otcem opravdu hluboký pocit posílení naší víry, nebo jde jen o extázi emocí v onom okamžiku, kdy vidím postavu v bílém, a poté zůstává zas jen prázdnota?

Kdyby byli katolíci opravdu tak upevnění ve víře, jak se může zdát z nadšení z papeže, jak by potom mohl v Brazílii, kde je papírově více než 90 % katolíků, projít zrůdný zákon o adopci dětí homosexuály?