Kromě toho, že je dnes Boží hod vánoční, uplývá právě dnes také půl roku ode dne, kdy prezident republiky Miloš Zeman jmenoval proti jasně deklarované vůli většiny členů demokraticky, pluralitně zvolené Poslanecké sněmovny Jiřího Rusnoka předsedou vlády.

Jiří Rusnok poté, jak známo, sestavil vládu, tato vláda s Rusnokem v čele nezískala důvěru sněmovny, od té chvíle se jí zdvořile říká „vláda v demisi“ – ale vládne dál... A docela s chutí. Kromě obvyklých a oprávněných udržovacích kroků její členové také učinili stovky zásadních personálních změn na důležitých postech, a kdyby nebyli soustavně sledováni a kritizováni veřejností, jistě by provedli i mnohá rozhodnutí další – nápadná je například jejich chuť prolomit v severních Čechách jednou přijaté těžební limity...

V jednom však vidím velikou – ale skutečně velikou zásluhu Jiřího Rusnoka, totiž že ani na okamžik nepodlehl tlaku, chvílemi skutečně brutálnímu tlaku mocné postkomunistické právnické lobby a neodložil ani nezpochybnil platnost nového Občanského zákoníka, normy, jež nás zase vrátí o notný kus do Evropy, do právních poměrů a vztahů, ve ve kterých jsme před komunismem byli.

Jinak ale – půl roku Rusnokova premiérování, to je opravdu velice dlouhá doba na vládnutí šéfa výkonné moci bez důvěry zákonodárců, premiéra, který nejen že nevyhrál žádné volby, ale voleb se ani nezúčastnil. (Kandidovalo, jak známo, jen několik jeho ministrů, a to až v době, kdy už byli ministry, ti z nich, kteří se ucházeli o moc za stranu zemanovců, se při tom nestyděli zneužívat své ministerské úřady ve volební kampani a ve volbách propadli ostudným způsobem... Uspěl jen Tomáš Podivínský, ministr životního prostředí v demisi, ale ačkoli jeho strana má být účastna v nové, už z voleb vzešlé vlády, ani s ním se nadále na ministerský post nepočítá.) Půl roku – to je více než deset procent času, který je vymezen řádné vládě, s mandátem z voleb, přesně 12,5 procenta – tedy víc procentních bodů, než o kolik zvítězil nad svým protikandidátem ve druhém kolem autor této vlády Miloš Zeman.

Ale dosti hry s čísly... Nechce se mi příliš psát o politice – ovšem tolik bych k Rusnokovu „půlročí“ řekl, že takovéto vládnutí mi nepřipadá slušné.