1.

O tom se mluví nejvíc. Je to „lex Babiš“, anebo zákon o úřednících? Je to pokrytecký pokus, jak zrušit lustrační zákon, anebo to s ním vůbec nesouvisí? Je to legislativní zmetek, který se ve druhém čtení úplně změní, ale v prvním musí být přijat, neb jest to podmínka prezidenta republiky, aby jmenoval Andreje Babiše ministrem financí? Je prezident, který podle ústavy nemá zákonodárnou iniciativu, vůbec oprávněn úkolovat sněmovnu?

Zákon o státní službě má Česká republika už jedenáct let, je platný, ale není účinný – čili v praxi, ve skutečnosti, řečeno jinak než právnickým jazykem – není platný. Jsme v celé Evropské unii jediná země, která nemá zákon zajišťující profesionalitu státního úřednického aparátu; takový zákon mají i země, jejichž korupcí a primitivismem velice pohrdáme, mám na mysli země na Balkáně. Budeme mít takový zákon „díky“ Babišovi? Dává to smysl?

 

2.

Stačí se podívat do zákona o lustracích v jeho v současnosti platném znění a zjistíme, že Andrej Babiš k výkonu ministerské funkce lustrační osvědčení nepotřebuje. Nejen ministr, ale ani náměstek ministra není uveden mezi funkcemi, kde je povinné předložení negativního lustračního dokladu. Pokud se dosud ministři tímto vykazovali, bylo to jen jejich PR a dobrá vůle.

Tak o čem se vlastně jedná? O čem je řeč? Proč? Kdo chce koho tlačit ke zdi?

 

3.

Ale jinak jsme šťastná země. Náš prezident je génius. Rozumí všemu. Vyzkoušel už čtrnáct kandidátů na ministry, čtrnáct odborníků ze čtrnácti různých oborů – a pak národu sdělil, který z nich je nejlepší: jsou to ti, kdo chtějí řídit rezorty školství, životního prostředí a spravedlnosti. Vyzkoušel i profesorku práva z práva – a zjistil, že paní profesorka je odborně na výši! Náš prezident je génius. Cimrman na Hradě.

A jak to s budoucími ministry umí! Nejdřív vypustil hrůzu, veřejně osočil a pošpinil řadu z nich – a teď je přijímá a oni chodí z jeho grilování celí blažení, jak k nim byl prezident hodný!

 

4.

Proč se mu všichni nevysmějí? Proč berou vážně takového šaška? Kandidát Mládek pravil, že byl přijat „v sídle českých králů“. A kandidátka Jourová si dokonce pro audienci na Hradě pořídila nový klobouk (mimochodem – strašný).